Slovenska vojska želi osvežiti svoje sile

Slovenska vojska (SV) bo pripadnike pogodbene rezervne sestave vpoklicala, "da zagotovi vzdržljivost stalne sestave" pri obvladovanju begunske problematike, je v izjavi za medije razloge za vpoklic pojasnil tiskovni predstavnik Generalštaba SV Simon Korez. V SV namreč pričakujejo, da se dotok migrantov še nekaj časa ne bo ustavil.

Slovenska vojska (SV) bo pripadnike pogodbene rezervne 
sestave vpoklicala, "da zagotovi vzdržljivost stalne sestave" 
pri obvladovanju begunske problematike. Foto: STA
Slovenska vojska (SV) bo pripadnike pogodbene rezervne sestave vpoklicala, "da zagotovi vzdržljivost stalne sestave" pri obvladovanju begunske problematike. Foto: STA

LJUBLJANA > Ukaz o vpoklicu pripadnikov pogodbene rezervne sestave SV bo po besedah Koreza načelnik Generalštaba SV Andrej Osterman podpisal še danes, po njem pa bo SV za zdaj vpoklicala 200 od trenutno 914 pogodbenih rezervistov.

Zagotoviti želijo sveže sile za pomoč pri obvladovanju begunske problematike

S tem nameravajo po besedah Koreza zagotoviti sveže sile za pomoč pri obvladovanju begunske problematike. Trenutno namreč pri obvladovanju begunske krize vsak dan pomaga okoli 700 pripadnikov SV od skupno okoli 5000, ki lahko izvajajo tovrstne naloge. Ker pa so nekateri rotirali že velikokrat in jim je treba po zakonu zagotoviti ustrezen počitek, potrebujejo dodatne moči.

Vpoklicani pogodbeni rezervisti bodo po besedah Koreza varovali objekte SV, opravljali prijavno-nadzorno službo ter nudili logistično podporo. Izbrani rezervisti bodo najpozneje do 26. novembra prejeli poziv na petdnevno mobilizacijsko usposabljanje. Med usposabljanjem bodo prejeli tudi sklep o zaposlitvi kot pogodbeni rezervist v SV za čas trajanja do štiri mesece. Svoje naloge pa naj bi začeli opravljati v prvih dneh novega leta.

Poklicani rezervisti z vsemi pravicami, kot jih imajo pripadniki stalne sestave SV

Za čas opravljanja vojaške službe bodo imeli poklicani rezervisti po besedah Koreza vse pravice, kot jih imajo pripadniki stalne sestave SV, vključno s socialnim zavarovanjem, plačo in povrnitvijo stroškov dela. Tisti, ki so zaposleni, pa imajo tudi pravico do zamrznitve pogodbe o zaposlitvi pri delodajalcu.

Po besedah Koreza se morajo vpoklicani rezervisti na vpoklic odzvati, sicer morajo vrniti enoletno nadomestilo, ki ga prejemajo kot pogodbeni rezervisti (okoli 120 evrov na mesec), in sorazmerni del stroškov, ki jih je SV imela z njihovimi usposabljanji.

Omenjeni vpoklic je sicer sploh prvi vpoklic pogodbene rezervne sestave SV za opravljanje vojaške službe v miru od leta 2002, od kar imamo pogodbeno rezervno sestavo SV, državo pa bo mesečno stal približno 240.000 evrov.

Pogodbena rezervna sestava trenutno šteje 914 pogodbenikov, v SV pa si jo želijo dopolniti do 1500. To nameravajo doseči v prvi polovici prihodnjega leta.

STA


Najbolj brano