Slovenska karitas bo pomagala socialno ogroženim družinam s šoloobveznimi otroki

Slovenska karitas danes začenja dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri bo zbirala material in denar za socialno ogrožene družine s šoloobveznimi otroki. Stroški, ki spremljajo novo šolsko leto, za mnoge družine predstavljajo veliko breme, na enega osnovnošolca pa znašajo že več kot 200 evrov, so zapisali v organizaciji.

 Slovenska karitas  začenja dobrodelno akcijo Otroci nas 
potrebujejo, v kateri zbira material in denar za socialno 
ogrožene družine s šoloobveznimi otroki. Foto: STA
Slovenska karitas začenja dobrodelno akcijo Otroci nas potrebujejo, v kateri zbira material in denar za socialno ogrožene družine s šoloobveznimi otroki. Foto: STA

LJUBLJANA > Družinam šolarjev bodo razdelili pakete šolskih potrebščin ali bone oziroma naročilnice za nakup delovnih zvezkov in šolskih potrebščin, so sporočili s Slovenske karitas.

Zadnja leta so razmere zaradi velike brezposelnosti in drugih stisk za mnoge družine še težje. Na škofijskih karitas se srečujejo tudi s težavami, na katere včasih ne pomislimo. Po besedah ene od strokovnih sodelavk novomeške karitas se otroci in starši soočajo z družbenimi pričakovanji, modo in kriteriji ustreznosti. Ker ne želijo, da bi bil njihov otrok zaznamovan z revščino, mu starši velikokrat nudijo več, kot so finančno zmožni. Starši potrebujejo oporo, da lahko predelajo te strahove in občutke krivde ter se o tem odkrito pogovorijo z otroki, so pojasnili v organizaciji.

Lani je pomoč s šolskimi potrebščinami prejelo 12.993 otrok. Glede na aktualne razmere Karitas tudi letos pričakuje podoben obseg prošenj. V težavah so predvsem družine z brezposelnimi starši ali starši z nizko in neredno plačo, enostarševske družine, mlade družine, družine z več osnovnošolskimi otroki ter družine, ki so se zadolžile pri urejanju stanovanjskih razmer.

Denar zbirajo prek transakcijskega računa Slovenske karitas in prek SMS sporočil s ključno besedo ZVEZEK ali ZVEZEK5 na 1919. S prvim sporočilom boste darovali en, z drugim pa pet evrov. Poleg tega lahko na najbližjo Karitas prinesete nove velike črtaste zvezke.

Družine bodo pomoč prejele avgusta. Po pomoč se lahko obrnejo na najbližjo Karitas v župniji oziroma na škofijske karitas v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novemu mestu, Kopru in Murski Soboti.

STA


Najbolj brano