Slovenija prejema številne čestitke ob 25-letnici

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti prejel številne čestitke iz tujine. Čestitke ob 25-letnici samostojnosti v Slovenijo dežujejo tako iz Evrope kot tudi Amerike, Azije in Avstralije, so sporočili iz predsednikovega urada.

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti 
prejel številne čestitke iz tujine. Foto: STA
Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu državnosti prejel številne čestitke iz tujine. Foto: STA

LJUBLJANA > Čestitali so belgijski kralj Filip, švedski kralj Karl Gustav, irski predsednik Michael Higgins, predsednik Združenih mehiških držav Enrique Pena Nieto, turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, indijski predsednik Pranab Mukherjee, generalni guverner Avstralije Peter John Cosgrove, slovaški predsednik Andrej Kiska, predsednik Črne Gore Filip Vujanović, predsednik Srbije Tomislav Nikolić, japonski cesar Akihito, generalni guverner Kanade David Johnston, madžarski predsednik Janos Ader, predsednik Kosova Hashim Thaci, predsednik Švice Johann N. Schneider-Ammann, katarski emir Tamim bin Hamad bin Khalif Al Thani ter britanska kraljica Elizabeta II., predsednik Azerbajdžana Ilham Alijem in nizozemski kralj Viljem Aleksander.

ZDA cenijo Slovenijo kot zaveznico

V imenu ameriških državljanov je voščil predsednik ZDA Barack Obama, ki je zapisal, da Slovenija kot zaveznica zveze Nato in članica Evropske unije igra pomembno vlogo v skupnih prizadevanjih za svobodo in mir v Evropi. “Cenimo vlogo Slovenije kot zaveznika, ki prispeva tako k operacijam zveze Nato na Kosovu in v Afganistanu, v boju proti terorizmu in preprečevanju širjenja jedrskega orožja kot tudi v prizadevanjih za regionalno stabilnost in s podporo državam Zahodnega Balkana pri vključevanju v evroatlantske integracije,” je zapisal Obama ter slovenskim državljanom zaželel vse najboljše.

“Naše skupne vrednote in interesi, vključno z našimi močnimi vezmi med državljani in gospodarskim sodelovanjem med državama, tvorijo osnovo trajnemu partnerstvu. ZDA cenijo vaš prispevek k stabilnosti in blaginji na Zahodnem Balkanu in v boju zoper Islamsko državo. In naše sodelovanje s Slovenijo pri zagotavljanju miru, na področju regionalnih integracij in ekonomske rasti obeh držav se bo nadaljevalo še naprej,” pa je v čestitki zapisal ameriški državni sekretar John Kerry.

Rusija zadovoljna z odličnimi odnosi

Ruski predsednik Vladimir Putin je v čestitki izrazil zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med Rusijo in Slovenijo, “ki temeljijo na tradiciji prijateljstva in vzajemnega spoštovanja med narodoma”. Slovenskim državljanom je zaželel blaginjo in napredek ter dodal, da se veseli nadaljevanja dialoga ob obisku v Sloveniji konec julija, ko se bo udeležil slovesnosti ob 100. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem.

Med čestitkami je tudi voščilo francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je spomnil na strateško partnerstvo med državama. Hollande je poudaril, da na tem strateškem partnerstvu temeljijo odlični odnosi med Slovenijo in Francijo. Izpostavil je tudi sodelovanje v okviru procesa Brdo Brioni, so sporočili iz Pahorjevega urada.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko je v čestitki izrazil pričakovanje, da se bo tesno dvostransko sodelovanje med Slovenijo in Ukrajino še naprej razvijalo v duhu partnerstva in medsebojnega spoštovanja. V imenu ukrajinskega naroda je slovenskem državljanom zaželel blaginjo in zadovoljstvo.

Čestitke Bulčeve in zamejskih Slovencev

Sloveniji je ob prazniku čestitala tudi evropska komisarka iz Slovenije Violeta Bulc. Na družbenem omrežju twitter je zapisala: “Sodržavljanke in sodržavljani iskrene čestitke! Naj duh sprave in drznosti premika mejnike v dobro nas vseh.”

S čestitko so se oglasili tudi v zamejski stranki Slovenska skupnosti (SSk). Kot je zapisal deželni tajnik skupnosti Igor Gabrovec, se stranka SSk zaveda zahtevnega obdobja, ki ga Slovenija doživlja v svoji notranjosti in tudi na zunanjem političnem prostoru po zadnjih zaskrbljujočih dogodkih v EU. Toliko bolj pomembno je po njegovih besedah, da se tako kot narod in kot skupnost držav zavedamo tistih skupnih vrednot, ki so temelj za narodno edinost in evropsko sodelovanje. “Naj nas 25-obletnica slovenske državnosti in samostojnosti utrjuje v suveren in zrel narod evropske in svetovne skupnosti,” je dodal.

STA


Najbolj brano