Slovenija bo morala vrniti 350.000 kmetijskih evrov

Evropska komisija je danes v tako imenovanem postopku potrditve obračunov zahtevala, da države članice vrnejo 57 milijonov evrov neupravičeno porabljenega denarja EU za kmetijsko politiko. Slovenija mora komisiji vrniti 350.000 evrov, porabljenih na področju pomoči.

Slovenija bo morala vrniti 350.000 kmetijskih evrov Foto: Susana Vera
Slovenija bo morala vrniti 350.000 kmetijskih evrov Foto: Susana Vera

BRUSELJ > Današnji sklep zadeva 15 držav članic, in sicer Belgijo, Češko, Dansko, Nemčijo, Španijo, Francijo, Italijo, Latvijo, Madžarsko, Poljsko, Portugalsko, Finsko, Švedsko, Veliko Britanijo ter Slovenijo.

Komisija za Slovenijo predlaga popravek zaradi pomanjkljivosti pri izmeri površine kmetijskih parcel. Največ denarja mora vrniti Francija, in sicer 20,04 milijona evrov, so sporočili iz Bruslja.

Države so nekaj denarja že vrnila

Ker so države članice nekaj denarja že vrnile, bo finančni učinek današnje odločitve dejansko znašal približno 52 milijonov evrov.

Komisija zahteva vračilo denarja v proračun EU zaradi neusklajenosti s pravili EU ali neustreznih nadzornih postopkov v zvezi s porabo denarja za kmetijstvo.

Države članice so namreč odgovorne za plačilo in preverjanje izdatkov v okviru skupne kmetijske politike, komisija pa mora zagotoviti, da države članice pravilno porabijo denar.

Kontrole na terenu so zatajile

Kot so pojasnili na Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, so evropski revizorji ugotovili, da je slovenski sistem kmetom dovoljeval, da so pri prijavi površin dodali dolge in ozke pasove travišč, ki obdajajo predvsem orna zemljišča.

Tako so nekatere površine gerkov (grafičnih enot rabe kmetijskih zemljišč), ki sicer ne bi dosegale minimalne velikosti za upravičenost (ki je v Sloveniji 0,1 hektarja), postale dovolj velike, da so bile upravičene do izplačil. Glavni očitek revizorjev je, da Slovenija ni imela ustreznega kontrolnega postopka za odkrivanje in izključitev teh površin.

Revizorji Sloveniji očitajo tudi, da napak, ki so jih kontrolorji ugotovili pri meritvah površin na terenu in so bile manjše od treh odstotkov, ni ekstrapolirala na neizmerjene površine kmetijskega gospodarstva, ampak je sklepala, da na teh površinah ni nepravilnosti.

Očitkov glede uveljavljanja ozkih in dolgih pasov Slovenija ne sprejme

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter agencija sta očitane pomanjkljivosti na področju kontrol na terenu v preteklih letih že odpravila, medtem ko očitkov komisije, ki se nanašajo na uveljavljanje dolgih in ozkih pasov, Slovenija ne more sprejeti. Dolge in ozke kmetijske parcele v Sloveniji namreč niso umetne tvorbe, ki bi jih kmetje ustvarili z namenom pridobitve koristi v nasprotju s cilji sheme podpore, temveč izhajajo iz teritorialnih in zgodovinskih danosti Slovenije.

Ker je višina predlagane finančne korekcije znašala manj kot milijon evrov, Slovenija ni imela pravne možnosti, da bi zadevo predložila v premislek spravnemu organu in tako v postopku konciliacije poskušala uskladiti stališča Slovenije in komisije, so še pojasnili na agenciji.

STA


Najbolj brano