Škoda po novembrskih poplavah ocenjena na 20 milijonov evrov

Škoda po poplavah, ki so med 6. in 14. novembrom lani prizadele območja Gorenjske, Koroške, Ljubljane, Notranjske, Štajerske in Zasavja, je ocenjena na 20,2 milijona evrov brez DDV. Največ škode je na vodotokih, saj je ta ocenjena na 15,7 milijona evrov, je razvidno iz gradiva, ki je pripravljeno za obravnavo na vladi.

Poplave na Baču Foto: Tomo Šajn
Poplave na Baču Foto: Tomo Šajn

LJUBLJANA > Sledi škoda na stvareh, ki je znašala tri milijone evrov, škoda na gozdnih cestah je bila ocenjena na 2,3 milijona evrov, škoda v gospodarstvu na 848.000 evrov, škoda na državnih cestah pa 300.000 evrov.

Skupna neposredna škoda presega 0,3 promila načrtovanih prihodkov državnega proračuna za leto 2014, kar znaša 2,6 milijona evrov, tako da je dosežen limit za pomoč v skladu z zakonom o odpravi posledic naravnih nesreč, je zapisano v gradivu za obravnavo na vladi.

Slovenijo je v letu 2014 prizadelo več ujm, skupna ocena škod po lanskem žledolomu in poplavah znaša dobrih 653 milijonov evrov.

Od tega je bilo največ škode zaradi februarskega žleda, snega in poplav, ki so povzročili za 429 milijonov evrov škode. Poplave med 12. in 16. septembrom so prizadele 125 občin vzhodne polovice države, skupna ocenjena škoda je znašala nekaj manj kot 154 milijonov evrov brez DDV. Poplave, ki so dele Slovenije prizadele med 21. in 24. oktobrom, pa so povzročile za 50,3 milijona evrov škode.

Zaradi vse pogostejših ujm se je lani odločneje odzvala vlada Mira Cerarja. Ožja delovna skupina je konec novembra predstavila program najnujnejših protipoplavnih ukrepov, ki se že izvajajo. Za nujna interventna dela je na voljo 12 milijonov evrov, za redno vzdrževanje pa je letos namenjenih 25 milijonov evrov. Večjo poplavno varnost v prihodnje naj bi zagotovil srednjeročni in dolgoročni načrt poplavne varnosti, ki naj bi bil končan v drugi polovici letošnjega leta.

STA


Najbolj brano