Šefic: Nov sistem registracije migrantov deluje odlično

Po ocenah državnega sekretarja notranjega ministrstva Boštjana Šefica novi sistem registracije migrantov, ki z vlakom pridejo do Dobove, nato pa naprej do Šentilja, kjer jih registrirajo, deluje odlično. S sodelovanjem s Hrvaško so zadovoljni, o Avstriji pa pravi, da ne razmišlja o ograji na meji, ampak o nizki prepreki za regulacijo prihoda ljudi.

Boštjan Šefic Foto: STA
Boštjan Šefic Foto: STA

LJUBLJANA Kot je Boštjan Šefic pojasnil na današnji novinarski konferenci, so že v torek brez težav izpeljali postopek prihoda in oskrbe migrantov v Dobovi, kjer so vstopili na slovenski vlak in se z njim odpeljali na Šentilj. Tam so jih registrirali. Enako brez težav so po njegovih besedah ponovili tudi danes dopoldne.

Tudi sodelovanje s hrvaško stranjo je po njegovih besedah ustrezno in so z njim zadovoljni. Skrajšali so celoten postopek obravnave migrantov, razbremenili policiste, kriminaliste, pripadnike civilne zaščite, humanitarnih organizacij in prostovoljce, je pojasnil. Temu pritrjuje tudi poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan.

Registracijo bi testno izvedli tudi v Dobovi

Zdaj se, kot je navedel Šefic, dogovarjajo, da bi se organizirali tako, da bi registracijo testno izvedli tudi v Dobovi. Zato so okrepili policijske sile in povečali število registracijskih mest. Ta način želijo preizkusiti tudi zato, da ker je tudi Šentilj zelo obremenjen in ne želijo, da bi tam prišlo do težav. Če bosta sprejemljiva oba načina, bodo uporabljali oba, je napovedal.

V Šentilju načrtujejo postavitev provizoričnega perona, a Šefic poudarja, da je treba rešiti še kar nekaj vprašanj. Kot pravi, je proga enotirna in po njej peljejo tudi tovorni vlaki. Zato morajo izračunati čas trajanja izkrcavanja in čas, ki ga vlak potrebuje, da se umakne, da ne bi prišlo do motenj v prometu.

Povedal je tudi, da Avstrija ograje na meji s Slovenijo ne postavlja. Ob tem je navedel pojasnila avstrijske notranje ministrice Johanne Mikl-Leitner, da gre za postavitev nizkih ograj oziroma preprek z namenom regulacije prihoda migrantov. S tem želijo doseči, da je skupina migrantov pravilno usmerjena, da lahko sprejem in evidentiranje potekata normalno, je še dodal.

Policijsko pomoč napovedali tudi Litva in Estonija

Glede govoric, da naj bi Slovenija že kupila ograjo, pa Šefic pravi, da po njegovih informacijah “ni nič kupljenega”. Glede trase za morebitno postavitev ograje pa pravi, da imajo že več let določene kritične točke, sektorje, ki se jih nadzoruje.

Po dogovoru na nedeljskem mini vrhu v Bruslju naj bi Sloveniji na pomoč prišlo 400 policistov. Za zdaj še ni točno znano, koliko policistov bo prišlo iz vsake države, ki je ponudila pomoč, Šefic poudarja, da je to tudi stvar postopkov posameznih držav.

Zdaj v Sloveniji delujejo že policisti z Avstrije in Nemčije, pričakujejo pa še 20 čeških, 30 slovaških in 50 madžarskih policistov. Policiste je napovedala tudi Francija, Slovenija ji je predlagala, naj k nam napoti 50 policistov, a odgovora še ni. Z Italijani se dogovarjajo o napotitvi 20 policistov. Prav tako bodo policisti prišli tudi iz Španije, tudi z njimi se še dogovarjajo o njihovem številu. Policijsko pomoč sta za zdaj neuradno napovedali tudi Litva in Estonija. V četrtek oziroma najpozneje v petek bodo na terenu tudi uslužbenci finančne uprave.

Pod okriljem policije delujejo tudi vojaki. Ravno v teh dneh bi moral začeti veljati spremenjen zakon o obrambi, ki omogoča podelitev dodatnih pooblastil vojski, vendar so predstavniki Radia Študent v DZ vložili zbrane podpise za začetek referendumskega postopka.

Spremenjeni člen je tako “zamrznjen”, pravi Šefic, kar za zdaj ne predstavlja težav, saj lahko tudi po pet vojakov deluje pod okriljem enega policista. Težave bi nastopile v primeru bistvenega poslabšanja razmer.

Prostovoljci naj se vključijo v organizirano pomoč

Od začetka drugega begunskega vala pa do današnjega poldneva je v Slovenijo vstopilo že 92.150 ljudi. Pri obdelavi podatkov opažajo, da je moških nekoliko manj kot v prejšnjih dneh, več pa je žensk in mladoletnikov. Še vedno prevladujejo prebežniki iz Sirije.

V zadnjih 24 urah je bilo na terenu 1550 policistov, opoldne je Slovenska vojska na terenu imela 235 vojakov.

Deset milijonov evrov, ki jih Slovenija pričakuje od Evropske komisije, po besedah Šefica še ni nakazanih. Materialno pomoč, ki je doslej prišla v Slovenijo iz tujine pa so, kot je dejal Šestan, deloma že razdelili. Na terenu še intenzivneje izvajajo dezinfekcijo na suhi, plinski način, saj smo v obdobju leta, ko se bolezni hitro širijo, je dodal.

V ponedeljek, torek in sredo pa bodo v Brežicah izvajali cepljenje za vse strukture, vpete v aktivnosti ob begunskem toku, pravi Šestan. Poveljnik civilne zaščite vse prostovoljce, ki na terenu delujejo samostojno, poziva, naj se vključijo v organizirano pomoč, da se ne bi povzročala zmeda.

STA


Najbolj brano