Še kakšno bazno postajo bo najbrž treba prestaviti

Čeprav se je zdelo, da prebivalcem Rakitovca, Plavi in Štanjela, ki v svojih krajih nasprotujejo baznim postajam omrežja GSM-R, ne bo uspelo doseči prestavitev, so vrata za to spet priprta.

Še obstaja možnost, da bi prebivalcem nekaterih naselij, med 
njimi je tudi Štanjel (na fotografiji), uspelo ustaviti postavljanje 
baznih postaj v bližini njihovih bivališč. Foto: Petra Mezinec
Še obstaja možnost, da bi prebivalcem nekaterih naselij, med njimi je tudi Štanjel (na fotografiji), uspelo ustaviti postavljanje baznih postaj v bližini njihovih bivališč. Foto: Petra Mezinec

PRIMORSKA >O prestavljanju spornih baznih postaj v zadnjem času v javnosti ni slišati veliko, kar pa ne pomeni, da se v ozadju ne dogaja nič. “Prav nasprotno, ves čas smo zelo aktivni,” pravi predsednik Civilne iniciative (CI) proti gradnji oddajnikov v naseljih Slovenije Peter Lemut, ki se je pred dnevi skupaj z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer sestal s predstavniki ministrstva za infrastrukturo.

CI je na Primorskem dosegla prestavitev že 17 baznih postaj, še nekaj pa jih ostaja spornih, med drugim tiste v Plaveh, Rakitovcu in Štanjelu, kjer so že postavljeni temelji. “Največ smo se pogovarjali o nerešenih primerih, kjer so rešitve tehnično možne, a so mimo veljavnih zakonov in jih ministrstvo ocenjuje kot nenujne. Dopušča pa izvedbo premikov ob finančnem sodelovanju občin, če selitev lokacij podpirajo,” je pojasnil Lemut.

Prav sodelovanje občin je v teh primerih ključno, meni. “O možnem sofinanciranju se pogovarjamo z občinami Komen, Kanal in Koper. Slednja je že obljubila sodelovanje pri stroških,” je pojasnil Lemut. Kot je dodal, je država obljubila, da bo skušala najti način, če je mogoče, da bi pocenili stroške, ki bi jih pri tem imele občine. “Znova smo uspeli odpreti pogovor o selitvi lokacije Štanjel, ki je bil zaradi nerodnosti vseh vpletenih že praktično pokopan,” je zadovoljen, da se je nekaj premaknilo tudi pri navidez nerešljivi situaciji. Čeprav se zaveda, da bo še težko. Predstavnica občine Kozina se je zanimala, kakšni so možni omilitveni ukrepi za stolp, ki pri njih že stoji, je povedal.

“Na ministrstvu so nam prišli nasproti,” Lemut potrjuje, da se vsi vpleteni trudijo najti rešitve, ko so lokacije res kritične. Zanimivo pa je, da problema lokacije bazne postaje na Cesti, od koder prihaja Lemut, še niso odpravili. “Da, to nas še čaka,” potrjuje. MM


Najbolj brano