SDS na komisijo s predlogom ustavnih sprememb

Za prihodnji teden so zaenkrat v DZ sklicali deset sej delovnih teles. Ustavna komisija bo v torek presojala predlog SDS za spremembe več členov ustave, ki določajo oblikovanje vlade. Odbor za infrastrukturo pa bo v sredo pripravil javno predstavitev mnenj o pripravi nacionalnega energetskega koncepta. Tega dne bo zasedal tudi državni svet.

Poslanec SDS Branko Grims Foto: STA
Poslanec SDS Branko Grims Foto: STA

LJUBLJANA > Poslanska skupina SDS je septembra lani na predsednika DZ Milana Brgleza naslovila predlog za začetek postopka sprememb več členov ustave, ki so povezani z oblikovanjem vlade. V največji opozicijski stranki menijo, da bi spremembe pohitrile oblikovanje vlade. Predlog, ki ga bo v torek obravnavala ustavna komisija, se nanaša na 111., 112., 116. in 117. člen ustave.

V SDS predlagajo, da bi DZ, ko bi odločal o predsedniku vlade, istočasno odločal tudi o listi kandidatov. S spremembami bi predsedniku vlade tudi omogočili, da sam razrešuje ministre in imenuje nove, vendar največ eno tretjino v mandatnem obdobju. V kolikor pa bi želel zamenjati več ministrov, bi moral takšno odločitev vezati na svojo zaupnico. Po mnenju SDS bi spremembe prinesle tudi okrepljeno vlogo predsednika vlade.

Večji del parlamentarnih strank se strinja, da so ustavne spremembe, ki bi poenostavile in pohitrile sestavljanje vlade, potrebne. Po njihovi oceni pa bi se bilo treba pogovoriti o podrobnostih, ki jih stranke vidijo nekoliko različno. Izrecno proti spremembam so se izrekli le v ZL. Menijo namreč, da hitrejši postopek sestavljanja vlade še ni zagotovilo za bolj demokratičen postopek.

Nekaj pomembnih vprašanj glede nacionalnega energetskega koncepta še vedno brez odgovora

V sredo bo odbor za infrastrukturo, okolje in prostor gostil javno predstavitev mnenj o pripravi energetskega koncepta Slovenije. Z izmenjavo stališč želi odbor dobiti odgovore na vprašanja, v kateri fazi je priprava koncepta ter kakšne vsebinske in časovne okvire si je pri tem postavilo infrastrukturno ministrstvo.

Glede strateškega dokumenta, ki bo podal usmeritev domače energetike v prihodnjih letih, ministrstvo pojasnjuje, da je dokument v fazi priprave in da se bodo aktivnosti na podlagi izhodišč začele odvijati predvidoma v drugi polovici letošnjega leta.

Število otrok pod pragom revščine se še naprej povečuje

Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino se bosta v sredo na skupni seji posvetila vplivu recesije na socialni položaj v Sloveniji v letih 2013 in 2014, in to s poudarkom na položaju otrok. V Sloveniji je po zadnjih podatkih za leto 2013 pod pragom tveganja revščine živelo 14,5 odstotka ljudi, stopnja tveganja revščine med otroki pa je bila še nekoliko večja.

Pod pragom revščine je namreč leta 2013 v Sloveniji živelo 14,7 odstotka otrok oziroma približno 55.000 otrok, mlajših od 18 let. Stopnja tveganja revščine otrok se je od leta 2008 do leta 2012 povečala za 15 odstotkov, kar pomeni, da je v tem obdobju pod prag revščine zdrsnilo dodatnih 7000 otrok, navaja Unicefovo poročilo z naslovom Otroci recesije.

Ukrep varčevanja pri učni pomoči izzval nasprotovanje in zaskrbljenost

Tudi za nujno sejo odbora za izobraževanje, ki bo v torek, stoji poslanska skupina SDS. Sejo je zahtevala zaradi svojega nasprotovanja varčevanju pri učni pomoči v šolah. V SDS ocenjujejo, da gre za nepremišljeno varčevanje, zato pričakujejo, da bo odbor pozval ministrstvo za izobraževanje k preklicu ukrepa. Vlado pa naj bi pozval, naj zagotovi dovolj sredstev za delovanje ministrstva in poišče rezerve na drugih resorjih.

Po mnenju SDS je ministrica Stanka Setnikar Cankar ravnala nekorektno, saj v okrožnici, s katero je začasno ukinila financiranje učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči, ni navedla, do kdaj naj bi ukinitev veljala. V stranki so tudi razočarani zaradi po njihovi oceni mlačnega odziva sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture.

Zaskrbljenost zaradi ukrepa ministrstva je izrazil tudi varuh človekovih pravic. Poudaril je, da ni nobenih zagotovil, da bodo varčevalni ukrepi v šolstvu trajali le kratek čas. Na neustrezno politiko krčenja sredstev v izobraževanju pa sta opozorili tudi zveza društev pedagoških delavcev skupaj s sopodpisniki in zveza prijateljev mladine.

Državni svet v pripravah na sejo

Sreda bo prinesla tudi sejo državnega sveta. Namenjena bo seznanitvi z letnima poročiloma Evropskega računskega sodišča za proračunsko leto 2013 in pregledu poročila Slovenskega državnega holdinga o upravljanju za leto 2013.

STA


Najbolj brano