SDS bi politično popravo krivice

Vodstvo SDS predsednikom republike, vlade in državnega zbora predlaga sestanek, na katerem bi preverili, "ali pri nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS".

Vodstvo SDS predsednikom republike, vlade in državnega 
zbora predlaga sestanek, na katerem bi preverili, "ali pri 
nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je 
bila povzročena slovenski demokraciji in SDS".
Vodstvo SDS predsednikom republike, vlade in državnega zbora predlaga sestanek, na katerem bi preverili, "ali pri nosilcih najvišjih političnih funkcij v državi obstaja pripravljenost za iskanje dogovora o politični popravi krivice, ki je bila povzročena slovenski demokraciji in SDS". 

LJUBLJANA > V pismu, pod katerega so se podpisali predsednik SDS Janez Janša, trije podpredsedniki stranke Alenka Jeraj, Milan Zver in Zvone Černač ter predsednik sveta stranke France Cukjati in vodja poslanske skupine Jože Tanko, ugotavljajo, "da bi mesto predsednika DZ in mesto predsednika vlade danes verjetno zasedal nekdo drug, če ne bi lani prišlo do zlorabe sodstva za odstranjevanje političnih tekmecev iz volilne kampanje".

V SDS dodatnih pojasnil ne dajejo, dopoldne so sicer celo zanikali, da bi bilo pismo poslano, a so nato ob javni objavi vsebine pisma v nekaterih medijih priznali, da je.

Sum v nelegitimnost zadnjih volitev v DZ je bil dokončno potrjen z odločbo ustavnega sodišča, še navajajo. Ustavno sodišče je namreč razveljavilo obsodilne sodbe v zadevi Patria, prav tako pa je razveljavilo sklep o odvzemu poslanskega mandata Janši.

Pismo, s katerim je vodstvo SDS predsedniku republike, vlade in državnega zbora predlagalo sestanek o "popravi krivice", po oceni predsednika DZ Milana Brgleza predstavlja "zgolj še en poskus SDS, da radikalizira slovensko družbo in jo umetno razdeli na dva pola". Prav tako skušajo podpisniki destabilizirati slovenski prostor, je dejal Brglez. Poleg umetnega deljenja slovenske družbe skuša SDS po njegovih besedah ravno v času, ko se država po obdobju napornega okrevanja zopet postavlja na svoje noge, destabilizirati prostor. Želijo se ukvarjati s preteklimi zgodbami, s preseženimi temami, je opozoril predsednik DZ. Takšna presežena tema je po njegovih besedah tudi diskurz o nelegitimnosti zadnjih državnozborskih volitev. Kakšne izredne volitve pa po besedah Brgleza ne pridejo v poštev "ne za stranko SMC ne za parlament in ne za državo". Sestanka tako po Brglezovih besedah ne bo, vsaj ne v takšni obliki, kot so jo predlagali v SDS. Glede na ton, ki ga je razbrati iz pisma, pa predsednik DZ pričakuje, da se bo diskurz z njihove strani zaostril.

Ob tem vodstvo SDS dodaja, da so čakali na interne ali javne predloge predsednikov, kako krivico popraviti, "dočakali pa le molk ali celo zagovarjanje kršiteljev ustave in zakonov, ki ostajajo trdno na svojih položajih. Poleg tega se koalicija zavzeto loteva sprememb zakonodaje, s katerimi želi zagotoviti, da bi bila morebitna prihodnja zloraba sodstva za odstranitev politične konkurence še bolj učinkovita," pišejo.

Predlagajo, naj se sestanejo še ta teden, napovedujejo pa tudi, da se bo v petek sestal svet SDS, ki bo odločal o njihovem ravnanju v prihodnje.

Predsednik DZ Brglez se bo na navedbe v pismu in širši kontekst odzval danes popoldne, predsednik republike Borut Pahor pa se danes ne bo odzival. Ali se bo nanj odzival tudi premier Miro Cerar, še ni jasno.

STA


Najbolj brano