Rok za oddajo ponudb za Adrio Airways Tehniko podaljšan do začetka marca

Rok za oddajo ponudb za nakup družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika, ki je v lasti Aerodroma Ljubljana in državne Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP), je zaradi izkazanega dodatnega interesa podaljšan do začetka marca, so povedali na Aerodromu Ljubljana. Ostalih podrobnosti o postopku ne morejo razkrivati.

Rok za oddajo ponudb za nakup družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika je zaradi izkazanega dodatnega interesa podaljšan do začetka marca. Foto: Stanko Gruden/Sta
Rok za oddajo ponudb za nakup družbe za vzdrževanje letal Adria Airways Tehnika je zaradi izkazanega dodatnega interesa podaljšan do začetka marca. Foto: Stanko Gruden/Sta

BRNIK > Aerodrom Ljubljana in PDP sta poziv za nakup 100-odstotnega deleža v Adrii Airways Tehniki, ki je na seznamu 15 družb, namenjenih privatizaciji, objavila januarja lani. Prejela sta dve zavezujoči ponudbi. Kdo ju je oddal, uradno ni znano, po neuradnih informacijah pa sta to storili družbi Express Airways in Avia Solutions.

Rok podaljšali zaradi dodatnega interesa

V Aerodromu Ljubljana so sredi novembra lani povedali, da bodo po pregledu ponudb opravili pogajanja s ponudnikoma, po tem pa bodo lahko ocenili konkreten rok za zaprtje posla. Takrat so izrazili željo, da bi postopek prodaje sklenili do konca leta, a so nato sredi decembra sporočili, da postopek do konca leta ne bo zaključen.

Zdaj so rok za oddajo ponudb zaradi izkazanega dodatnega interesa še podaljšali, in sicer do začetka marca. Ostalih podrobnosti zaradi namena pozitivne izvedbe prodaje ne morejo razkrivati, so pojasnili.

Adria Airways Tehnika je kot hčerinska družba slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways nastala junija 2010. Pred tem je kot poseben sektor delovala znotraj Adrie Airways. Februarja 2011 je letalski prevoznik 100-odstotni delež v Adrii Airways Tehniki zaradi finančnih težav prodal PDP in Aerodromu Ljubljana. PDP ima v lasti 52,33-odstotni delež, Aerodrom Ljubljana pa 47,67-odstotnega.

Želijo si lastnika iz panoge

Glavni izvršni direktor Adrie Airways Tehnike Maks Pele je decembra lani dejal, da bi si za novega lastnika želeli nekoga iz panoge, “torej nekoga z vsebino”, kar bi omogočilo sinergije na več področjih. “Zaradi tega prihodnost Adrie Airways Tehnike ne bi bila tako na 'prepihu' kot sicer. Opažamo, da se trg na področju vzdrževanja in popravila letal konsolidira oziroma zapira v večje sisteme,” je povedal.

Adria Airways Tehnika je leta 2013 ustvarila 20,7 milijona evrov prihodkov in 900.000 evrov čistega dobička, za lani pa pričakujejo dobrih 18 milijonov evrov prihodkov in minimalen dobiček ali rezultat okoli ničle.

Potem ko so leta 2013 dosegli poslovni preobrat, njihove zmogljivosti pa so bile v celoti zasedene preko celega leta, so lani v polni meri občutili sezonskost dejavnosti. “Nauk leta 2014 je, da moramo biti v prihodnje pripravljeni na morebitni ponovni pojav sezonskosti s tem, da se bo podjetje sposobno stroškovno bolj prilagoditi situaciji na trgu,” je pojasnil.

Polno zasedeni so bili le v prvem in zadnjem četrtletju, med razlogi za nezapolnjenost zmogljivosti pa je Pele navedel tudi izpad projektov zaradi slabših varnostnih razmer v Libiji in Iraku. Pele kljub vsem težavam lansko poslovanje ocenjuje kot uspešno, v letošnjem letu pa pričakuje stabilizacijo poslovanja in pozitiven zaključek leta.

STA


Najbolj brano