Primorske novice po poteh beguncev: v Rigoncih taborišče pod milim nebom

Na mejnem prehodu Rigonce je približno 1000 beguncev krenilo proti Brežicam, med katerimi je veliko družin z majhnimi otroki. Vsi ne bodo pešačili, družine in ranljive skupine, teh je približno 250, bodo prepeljali z avtobusom. Skupina čakajočih je bolj mirna kot včeraj, poroča naša novinarka Jana Krebelj.

 Foto: STA
Foto: STA

RIGONCE, BREŽICE > Ljudje se veselijo in ploskajo, da so lahko krenili naprej. V Rigonce naj bi že v kratkem prišla nova skupina prebežnikov. Za begunci je ostalo veliko smeti, ki so jih deloma očistili tudi begunci. Naša novinarka poroča, da primanjkuje stranišč, tudi ostale oskrbe ni na vidiku.

Na koncu vasi Rigonce naj bi uredili še eno taborišče, tja so vojaška vozila odpeljala kemične sanitarije in ostalo opremo.

Tujci, med njimi je veliko družin z otroki, v Rigoncih že od 6.30 čakajo na to, da bodo lahko krenili proti Dobovi.

Prepuščeni so samim sebi, nič ni organizirano. Nimajo nobenih informacij o nadaljevanju poti, do 13. ure niso dobili ne hrane ne pijače ne sanitarij. Prostovoljci so jim sicer okrog 12. ure začeli deliti mleko v prahu, ki pa ga po besedah naše novinarke še zdaleč ni dovolj za vse otroke. Približno uro kasneje so jim policisti razdelili nekaj vode in sladkih pijač in otroci so kar stekli po plastenke. Sredi dneva se je končno začelo napovedovati, da bodo pripeljali tudi nekaj stranišč. “To je taborišče pod milim nebom,” ugotavlja Jana Krebelj.

Neki policist je sicer povedal, da je hrana na poti, a take informacije so poslušali že od 7. ure. Prav policisti sami večkrat urgirajo in sprašujejo po pomoči, a se nič ne premakne, poroča naša novinarka. Tu in tam je na tleh videti kakšen kos kruha, velika večina pa zelo skrbno ravna s tisto malo hrane, ki jo imajo. Še sreča, da se je čez dan vsaj malo ogrelo, saj so bile zjutraj temperature zelo nizke.

Beguncev z Rigonc še niso premestili v nastanitvene centre, saj pristojni čakajo, da se zmogljivosti v teh centrih sprostijo. Je pa na območje Rigonc prispela skupina šestih Zdravnikov brez meja, ki beguncem delijo vodo. Prav tako je na kraj prispel kombi humanitarne pomoči, beguncem delijo hrano, kot je kruh, sir, konzerve in čokoladni namazi, je nekaj pred 14. uro poročala STA.

Po neuradnih informacijah naj bi Hrvati do meje pripeljali nov vlak, pravi Jana Krebelj. Novinarski kolegi, ki so šli pogledat na mejo, tega ne morejo potrditi.

V Brežicah zagoreli šotori

V sprejemnem centru v Brežicah je dopoldne zagorelo v nekaj več kot 20 šotorih, v katerih tujci čakajo na vrsto za popis, po katerem lahko gredo na avtobuse. Prostovoljci so malo pred tem sami opazili, da se nekaj dogaja, saj so tujci pogosto hodili iz šotorov in nazaj vanje. O tem je v pogovoru z našo novinarko ugibala tudi prostovoljka Rdečega križa.

Morda je šlo za nameren požig, morda pa so si v šotorih le zakurili, da bi se pogreli. Nekateri policisti so iz šotorov reševali, kar so lahko, nekateri so begunce zadrževali, da niso poškodovali varovalne ograje. Ogenj so pogasili gasilci, poškodovan ni bil nihče.

Brežiški sprejemni center so nato začeli prazniti, da bi ga lahko počistili in popravili škodo.

Bežijo zaradi varnosti otrok

Pred tem, zgodaj zjutraj, je Jana Krebelj bila v Rigoncih. Begunci, ki so različnih narodnosti - med njimi je največ Iračanov, Irancev in Sirijcev - tam umirjeno čakajo na nadaljevanje poti, ki pa je zanje popolna neznanka. Po poročanju naše novinarke informacije o tem, kdaj se bodo lahko premaknili, kam in koliko mejnih prehodov bodo še morali prečkati na poti do obljubljenih dežel, iščejo prav pri predstavnikih medijev.

Večina jih želi v Nemčijo ali v skandinavske dežele. “Bežimo predvsem zaradi varnosti naših otrok. V svoji domovini nismo bili reveži, a tam zaradi vojne preprosto ni več moč živeti,” so povedali za Primorske novice.

Begunci so osrednja tema med domačini obmejnih krajev. V gostinskem lokalu v Rigoncah je bilo v jutranjih urah slišati pogovore samo o tem, iz njih pa je bilo razbrati predvsem veliko negotovost, ki jo trenutne razmere na meji ustvarjajo med ljudmi.

Spletno uredništvo


Najbolj brano