Pobegli Časar ni več član SDS

Robert Časar, nekdanji predsednik uprave Luke Koper, ki ga že štiri mesece iščejo z mednarodno tiralico, ni več član stranke SDS. To so nam potrdili na sedežu stranke v Ljubljani, kjer pa niso želeli povedati, ali so ga iz stranke izključili ali jo je morda zapustil sam. Prav tako niso razkrili, od kdaj ni več njihov član. Kje se Časar skriva, ni znano.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Robert Časar ni član Slovenske demokratske stranke, ostala vprašanja pa so osebne narave in nanje lahko odgovarja samo oseba, na katero se nanašajo,” so pojasnili v stranki SDS.

Robert Časar in Srečko Prijatelj, partnerja v zadevi Orleška gmajna, bi morala po pravnomočni sodbi na račun sodišča vrniti tudi zneske podkupnin, ki jima jih je odštel Marjan Mikuž. Časar 86.000 evrov, Prijatelj pa 245.000 evrov. Ker denarja nista prostovoljno nakazala, je sodišče nedavno sprožilo izvršbo. Denarja na računu sodišča še vedno ni, so pojasnili na koprskem sodišču.

O Robertu Časarju že od začetka leta ni nobene sledi. Izmikal se je prevzemanju sodne pošte, sredi marca pa se ni zglasil na prestajanje zaporne kazni na Dobu. Tja bi moral za 5 let in devet mesecev, ker so ga na koprskem sodišču januarja lani spoznali za krivega zlorabe uradnega položaja in prejemanja podkupnin v zvezi z luškimi zemljišči na Orleški gmajni. Za njim so razpisali mednarodno tiralico, vendar ga do danes še niso izsledili.

Na policiji pojasnjujejo, da intenzivno zbirajo obvestila in sodelujejo s tujimi varnostnimi organi. Rezultatov preverjanj pa ne morejo razkriti javnosti. Pri tem pa policisti opozarjajo, da naša zakonodaja ne dovoljuje uporabe prikritih metod in sredstev pri iskanju obsojenca, ki ni v kazenskem postopku.

Enako velja za njihove družinske člane. Mnogi so namreč prepričani, da je Časar gotovo v stiku s svojo družino, ugiba se tudi o tem, ali bo njegova soproga, ki je pred dnevi dala odpoved, morda z družino odšla za njim. A policisti ji ne smejo slediti ali prisluškovati, ker za to nimajo nobene zakonske podlage. Ugibanj, kje bi se Časar lahko skrival, je veliko. Od tega, da je nekje v Istri, do tega, da je odletel v Rusijo ali se skriva v toplih krajih.

Ker to ni osamljen primer, podobno je bilo z obsojenim Tomažem Zavašnikom, ki se je do zastaranja kazni skrival in zato ne bo šel v zapor zaradi smrti treh deklet pred njegovo diskoteko, je policija že pred časom ministrstvu za pravosodje podala predlog spremembe zakonodaje, da bi se vzpostavila možnost izvedbe prikritih preiskovalnih ukrepov tudi v primerih tiralic. Do zdaj niso bili uspešni. Časarju kazen zastara po 20 letih.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano