Po preštetih glasovih iz tujine končni neuradni izid referenduma

Po preštetih glasovnicah iz tujine po pošti in na diplomatsko-konzularnih predstavništvih je Državna volilna komisija objavila končni neuradni izid referenduma. Za novelo zakona o zakonski zvezi je glasovalo 226.879 volilcev (36,53 odstotka), proti pa 394.254 (63,47 odstotka). V tujini je glasovalo 2410 volilcev, večina jih je novelo podprla.

 Že zdaj je jasno, da je bil kvorum za zavrnitev novele 
dosežen. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Že zdaj je jasno, da je bil kvorum za zavrnitev novele dosežen. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Po podatkih Državne volilne komisije (DVK) je na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih pred nekaj več kot tednom dni na diplomatsko-konzularnih predstavništvih glasovalo 1142 volilcev, po pošti iz tujine pa 1268. Večina volilcev po pošti iz tujine in na predstavništvih v tujini je novelo podprla - za jih je namreč glasovalo 52,77 odstotka, proti pa 47,23 odstotka.

Glasovi iz tujine niso spremenili referendumskega izida, po katerem je bila novela zavrnjena.

Danes objavljeni končni izid referenduma je še vedno neuraden, saj bo uraden izid DVK predvidoma ugotavljal 16. februarja. Pred tem namreč na DVK pričakujejo še podatke o številu volilcev, ki so bili vpisani v volilni imenik, a so umrli pred glasovanjem na referendumu. Ti podatki lahko vplivajo na ugotavljanje končnega števila glasov, potrebnega za izpolnitev kvoruma, toda v tokratnem primeru je že zdaj jasno, da je bil kvorum za zavrnitev novele dosežen.

STA


Najbolj brano