Ornig vztraja, da je vodstvo policije vedelo za sodelovanje z njim

Dejan Ornig, ki je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra, deloval pa je tudi kot informator policije, v sporočilu medijem poudarja, da je vodstvo policije moralo vedeti za sodelovanje z njim. Na policiji to sicer zanikajo.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > "V zadnjem obdobju svojega sodelovanja s policijo sem delal na področju islamskega ekstremizma. Moje operativne informacije so bile tako obsežne, da je o tem moral biti seznanjen tako generalni direktor policije, direktor uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave, kot tudi direktor kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana," trdi Ornig v sporočilu, ki ga je na medije naslovil preko svojega odvetnika.

“Tako velike zadeve ni mogoče skriti nadrejenim”

Dodal je, da je bilo pri preiskovanju islamskih ekstremističnih skupin zajetih na tisoče sporočil, fotografij, elektronskih kontaktov, mobilnih telefonskih številk in drugih komunikacij. "Zajete komunikacije je bilo treba analitično obdelati in operativne informacije ovrednotiti, kar pomeni, da so na zadevi morali delati tudi drugi analitiki. Tako velike zadeve pač ni mogoče skriti nadrejenim. Še več, operativne informacije v zvezi s tem naj bi bile posredovane tudi Slovenski varnostno obveščevalni službi," navaja.

"Valiti krivdo name in na prve operativce, s katerimi sem sodeloval, in interpretacija, da nihče ni nič vedel, lahko razumem kot strah. Strah pred izgubo službe in položaja," meni Ornig in dodaja, da če res ne bi vedeli nič o sodelovanju z njim, bi bilo to še huje, saj bi morali odstopiti zaradi svoje nesposobnosti.

Vztrajno obtoževanje vodstva policije, češ da je bilo seznanjeno z nezakonitimi ravnanji, a brez dokazov, razkriva načrten poskus diskreditacije iz povsem drugih razlogov, so v policiji zapisali v odzivu na navedbe Dejana Orniga, da je vodstvo policije moralo vedeti za sodelovanje z njim. Kot so pojasnili, vodstvo ne spremlja vsebine posameznih operativnih informacij in konkretnega postopka njihove pridobitve, ker so za to odgovorni kriminalisti, neposredni vodje kriminalistov in nadzorniki dela kriminalistov, ki delajo na področju dela z viri in informatorji. Tako je bilo po njihovih navedbah tudi v omenjenem primeru, "ko vodstvo kriminalistične policije ali celo vodstvo policije ni vedelo in ni moglo poznati vsebine komunikacije med virom in kriminalistom, saj je ta potekala na osebnih kontaktih in preko elektronske pošte (zasebne in službene)".

Policija vse zanika

Policija pa je na svojem twitter profilu označila navedbe, da naj bi vodstvo policije vedelo za ta primer, kot zavajajoče. "Zdi se, da je izpostavljeno zaradi povsem drugih namenov," so zapisali.

Ob tem so poudarili, da policija operativne informacije zbira zakonito, o konkretnem primeru domnevnih vdorov v elektronske komunikacije pa bo presodilo specializirano državno tožilstvo.

Policija je namreč potem, ko so na spletnem portalu podcrto.si objavili korespondenco med dvema kriminalistoma in Ornigom, ki naj bi nezakonito vdiral v zasebno komunikacijo posameznikov, o tem obvestila oddelek za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili specializiranega državnega tožilstva.

Na policiji tudi znova poudarjajo, da vire pred začetkom sodelovanja opozorijo, da ne smejo izvrševati kaznivih dejanj, saj nihče ne more odvezati virov kazenske odgovornosti.

Ornig priznava, da je bil naiven

Ornig je v omenjenem zapisu tudi pojasnil, da je bil v času sodelovanja s policijo naiven. "Verjel sem, da ima policija sodelovanje tudi pravno pokrito. Obseg ljudi, s katerimi sem neposredno ali posredno sodeloval v policiji in količina ter vrsta zadev je bila tolikšna, da si ne morem predstavljati, da bi bilo drugače," je zapisal.

Ob tem poudarja, da je bilo to sodelovanje vseskozi vzajemno, zato tudi trdi, da ni bil le informator, ampak policijski sodelavec. Kot trdi, je v več letih sodelovanja od policije dobil približno 800 evrov.

Ornig je sicer širši javnosti postal znan potem, ko je razkril varnostne ranljivosti policijskega komunikacijskega sistema Tetra. Danes poudarja, da je policijo na varnostni problem Tetre opozarjal več kot leto in pol, a varnostnih ranljivosti niso želeli odpraviti.

So pa nato sledili "povračilni ukrepom, s katerimi so me želeli disciplinirati". Takrat ga je, kot pravi, postalo strah za življenje in prihodnost. "Policija, ki sem ji nekoč zaupal in verjel, je proti meni zlorabila svojo moč, da bi se posamezniki na položajih zaščitili," še navaja v pismu.

STA


Najbolj brano