Od danes dovoljena uporaba pirotehnike prve kategorije

Od danes pa do 1. januarja je dovoljena uporaba določenih pirotehničnih izdelkov. Tako policisti kot zdravstveni delavci v tem času opozarjajo na nevarnosti, ki jih prinaša uporaba pirotehnike, še posebej prepovedane in predelane. Uporaba petarde je tako prepovedana že nekaj let.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

LJUBLJANA > Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

V prvo kategorijo spadajo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost - denimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice, pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov druge in tretje kategorije, katerih glavni učinek je pok - gre predvsem za petarde različnih oblik in moči -, je prepovedana.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve.

Po opozorilih policije je lahko pirotehnika, kupljena pri nepooblaščenih trgovcih, zaradi neustrezne izdelave zelo nevarna. Poglaviten razlog za poškodbe pri starejših ostaja neupoštevanje navodil proizvajalcev, pri mladoletnikih pa objestnost.

Nepremišljenost, objestnost in nepravilna uporaba pirotehnike pogosto vodijo v opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Poleg tega pirotehnika onesnažuje okolje in lahko povzroči gmotno škodo, opozarjajo policisti. Pokanje petard in ostalih pirotehničnih sredstev povzroča tudi pri živalih velik in nepotreben stres.

Zdravstveni delavci daleč največ poškodb zaradi pirotehničnih izdelkov beležijo pri starostni skupini od desetega do 20. leta starosti. Lani so sicer zabeležili najmanjše število poškodb zaradi pirotehnike doslej, a osveščanje na tem področju ostaja nujno, opozarjajo zdravstveni delavci.

STA


Najbolj brano