Nyberg ostaja predsednik upravnega odbora DUTB; podpredsednik Širovnik

Upravni odbor DUTB je minuli četrtek na prvi seji po vladnemu imenovanju treh novih neizvršnih direktorjev za predsednika upravnega odbora znova imenoval dosedanjega predsednika Larsa Nyberga. Podpredsednik je medtem postal eden od novoimenovanih direktorjev Janez Širovnik. Upravni odbor je oblikoval tudi protokol o izogibanju konfliktov interesov.

Lars Nyberg ostaja predsednik upravnega odbora DUTB. Foto: STA
Lars Nyberg ostaja predsednik upravnega odbora DUTB. Foto: STA

LJUBLJANA > Vlada se je v začetku marca v sklopu paketa ukrepov za Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) odločila, da za nove neizvršne direktorje t.i. slabe banke imenuje nekdanjega nadzornika NLB Marka Simonetija, predsednika izredne uprave Probanke Imreja Balogha in člana upravnega odbora družbe Sip Šempeter Janeza Širovnika.

Ti trije so začeli delati 1. aprila, prvič pa se je upravni odbor, v katerem sedijo še izvršni direktorji Torbjörn Mansson, Janez Škrubej in Aleš Koršič, sestal minuli četrtek. Poleg imenovanja Larsa Nyberga za predsednika in Širovnika za podpredsednika so člani upravnega odbora za predsednika revizijske komisije DUTB imenovali Simonetija, za predsednika akreditacijske komisije Balogha in za predsednika komisije za prejemke Širovnika.

Kot so sporočili iz DUTB, so se člani upravnega odbora odločili tudi oblikovati protokol, ki bo opredeljeval korake za izogibanje konfliktu interesov. Dogovorili so se, da bodo člani upravnega odbora dnevne rede sej dobivali vnaprej, kar jim bo omogočilo pravočasno sporočiti, pri katerih točkah bi lahko bili v konfliktu interesov. Za te točke tako ne bodo prejeli gradiv in se bodo lahko izločili iz postopkov odločanja.

Na morebitni konflikt interesov v primeru Balogha je pred dnevi za Delo opozoril tudi Mansson. Probanka in DUTB sta namreč izpostavljena do nekaterih istih podjetij in včasih sta ustanovi v različnih položajih in zato z drugačnimi interesi. Poleg izpostavljenosti s terjatvami do istih podjetij slaba banka prodaja tudi nekatere deleže in terjatve do podjetij, v katerih je solastnica Probanka. Ta za DUTB opravlja tudi storitve IKT in druge storitve.

STA


Najbolj brano