Namesto nevrologa naj bi navodila za zdravljenje dajala upravna delavka

V republiškem centru za zdravljenje možganske kapi na daljavo Telekap preiskujejo dogodek, ko naj bi brežiškim zdravnikom navodila za zdravljenje bolnika namesto nevrologa dajala kar upravna delavka klinike. V UKC Ljubljana so potrdili, da poteka vzročno-posledična analiza dogodka, zato zadeve za zdaj ne morejo komentirati.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Da je dogodek v obravnavi, je potrdil tudi strokovni direktor Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je organiziran center Telekap, David B. Vodušek. “Ne bi je dalje komentiral, ker o podrobnostih nisem obveščen. Takoj, ko sem za to izvedel, sem dal pobudo, da se izvede vzročno-posledična analiza, ki jo izvaja služba za kakovost. Analiza poteka, sam pa sem zainteresiran, da se zadeva čim prej razčisti,” pravi Vodušek.

Strokovni direktor nevrologije verjame, da v programu Telekapi ni nobene malomarnosti. “Ekipa je zelo zagnana, da bi delala dobro. Na drugi strani se bojim, da imamo posamezne sodelavce, ki pa imajo neka svoja videnja, kaj bi moralo se še zgoditi in da zaradi teh videnj se tudi nam dogajajo še kake sprotne stvari, ki jih morda še ni konec in ki so morda tudi širše kot nevrološka klinika,” je de dejal.

Republiški center Telekap deluje od druge polovice leta 2014 v okviru kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo ljubljanske nevrološke klinike. V sistem so vključene vse slovenske regijske bolnišnice; njihovi zdravniki se lahko na daljavo, preko avdio in video povezave posvetujejo s nevrologi v republiškem centru. Sistem je omogočil, da bolniki dobijo pravočasno oskrbo v regijski bolnišnici, pa čeprav tam ni prisoten nevrolog. Tak sistem bolnikom daje večje možnosti za preživetje oziroma zgodnejšo rehabilitacijo.

Doslej so preko sistema Telekap obravnavali okrog 650 bolnikov, izvedenih je bilo že 175 intravenskih tromboliz. Delo poteka dobro, za konzultacije je 24-ur dnevno na razpolago kompetenten vaskularni nevrolog, pojasnjujejo v UKC Ljubljana.

STA


Najbolj brano