Na Primorskem vodita SMC in SDS

Dobre tri tedne pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami je volilni utrip na Primorskem še precej negotov. Po rezultatih javnomnenjske ankete, ki jo je za Primorske novice opravil Center za raziskovanje javnega mnenja ZRS Univerze na Primorskem, je delež neopredeljenih med anketiranimi razmeroma visok, najvišji (34-odstotni) v Istri. Sicer pa bi največ anketiranih, 22,1 odstotka, volilo Stranko Mira Cerarja (SMC), na drugem mestu je z 19,1 odstotka Slovenska demokratska stranka (SDS).

PRIMORSKA > Volitev v državni zbor, če bi bile te prejšnjo nedeljo, bi se udeležilo 68,1 odstotka anketiranih, dobra četrtina (26,5 odstotka) se jih ne bi udeležila, 4,7 odstotka tega ne ve, le 0,8 odstotka anketiranih pa na to vprašanje ni znalo ali želelo odgovoriti. Ob tem v Centru za raziskovanje javnega mnenja opozarjajo, da je delež dejanske udeležbe običajno znatno nižji.

Petina sodelujočih v javnomnenjski raziskavi ima osnovnošolsko izobrazbo, 14,8 odstotka poklicno, 37,3 odstotka srednješolsko, 27,5 odstotka pa višjo, visoko oziroma univerzitetno izobrazbo.

Nekateri (še) brez glasu

Če bi bile volitve v nedeljo, bi 22,1 odstotka anketiranih volilo Stranko Mira Cerarja (SMC), 19,1 odstotka pa Slovensko demokratsko stranko (SDS). Socialne demokrate (SD) bi volilo 5,4 odstotka, Slovensko ljudsko stranko (SLS) 4,2 odstotka, Demokratično stranko upokojencev (Desus) 3,8 odstotka, Združeno levico (ZL) 1,6 odstotka in prav toliko tudi Novo Slovenijo (NSi). Sledijo Zavezništvo Alenke Bratušek (ZAB) z 1,4 odstotka, Slovenska nacionalna stranka (SNS) in Pozitivna Slovenija (PS) (vsaka po odstotek), stranka Verjamem z 0,7 odstotka, Zeleni Slovenije in Liberalno-gospodarska stranka (vsaka po 0,2 odstotka). Nihče od anketiranih se ni odločil za podporo Državljanski listi (DL), stranki Enakopravni deželani - Naprej Slovenija in Piratski stranki Slovenije.

Anketirani so sicer poleg na vprašanje, katero stranko bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, odgovarjali tudi na vprašanje katera stranka jim je trenutno najbliže. Dokaj velik delež anketiranih, 7,5 odstotka, ni želelo povedati, katero stranko bi volili, 30,3 odstotka pa jih tega ni vedelo. 11,3 odstotka anketiranih prav tako ni želelo povedati, katera stranka jim je najbliže, 34,9 odstotka pa jih tega ne ve. Med tistimi, ki so se opredelili, jih je 18,7 odstotka navedlo, da jim je najbližja SMC, z 12,9 odstotka sledijo tisti, ki jim je najbližja SDS, SD pa je najbližja 7,4 odstotka anketiranim. Sledijo Desus, (3,4 odstotka), NSi (2,6 odstotka), ZAB (2,2 odstotka), SLS (1,8 odstotka), ZL (1,5 odstotka), SNS (1,2 odstotka), Zeleni Slovenije (0,7 odstotka, Verjamem (0,5 odstotka), PS (0,5 odstotka, Enakopravni deželani (0,4 odstotka), za Piratsko stranko Slovenije in Liberalno-gospodarsko stranko se je odločilo po 0,1 odstotka, za DL pa nihče.

Na vprašanje, katero stranko so volili na zadnjih državnozborskih volitvah leta 2011, je po 19,8 odstotka anketiranih odgovorilo, da so se odločili za SDS in SD. Desus je volilo 6,1 odstotka anketiranih, pet odstotkov takratno Listo Zorana Jankoviča (kasneje PS), ostale stranke pa je volilo manj kot pet odstotkov anketiranih. Dobra petina anketiranih (20,6 odstotka) ni volila, 11,5 odstotka se jih ne spomni, koga so volili, 2,7 odstotka pa jih na to vprašanje ni želelo odgovoriti.

Volilne napovedi, kot ugotavljajo v Centru za raziskovanje javnega mnenja, v veliki meri otežuje oddaljenost volitev, neseznanjenost s kandidati, programi in specifikami (novonastalih) strank ter splošno nezadovoljstvo s trenutnim politično-gospodarskim stanjem v državi. Kljub tem omejitvam so pripravili volilne scenarije in predstavitve volilnih izbir posameznih območij. Če bi bila volilna udeležba enaka vzorčni, so lahko neposredni rezultati ankete pokazatelj volilne napovedi ob treh predpostavkah: če se bodo doslej neopredeljeni volilci približno enakomerno porazdelili med stranke, če že odločeni anketiranci ne bodo spreminjali svojih odločitev glede volilne udeležbe in če se volilci ne bodo premislili o tem, komu bodo namenili svoje glasove. V tem primeru bi bila volilna udeležba 71,8-odstotna, največ glasov bi dobila SMC (22,9 odstotka), sledili bi SDS (19,6 odstotka) in SD (7,5 odstotka). Ostale stranke bi dobile po manj kot pet odstotkov glasov. Če pa bi bila med volilci enaka struktura po spolu in starosti, kot je v populaciji, pa bi bila volilna udeležba 68,1-odstotna. Največ glasov bi dobila SMC (22,1 odstotka), sledili bi SDS (19,1 odstotka) in SD (7,3 odstotka), ostale stranke pa spet manj kot pet odstotkov glasov.

Center za raziskovanje javnega mnenja (Univerza na Primorskem, Znanstveno-raziskovalno središče) je telefonsko anketo po naročilu Primorskih novic ČZD d.o.o. izvedel med 19. in 21. junijem 2014. Anketirali so 426 prebivalcev Primorske, od tega 119 moških (27,9 odstotka) in 307 žensk (72,1 odstotka). Iz Istre je bilo 30,5 odstotka anketiranih, iz Srednje Primorske 35 odstotkov in iz Severne Primorske 34,5 odstotka. Od 18 do 28 let je bilo starih 4,5 odstotka anketiranih, od 29 do 39 let 6,3 odstotka, od 40 do 50 let 11,5 odstotka, od 51 do 61 let 20,4 odstotka, od 62 do 72 let 28,2 odstotka, 73 let in več pa 29,1 odstotka anketiranih. Sodelavci Centra za raziskovanje javnega mnenja so opravili tudi vse potrebne metodološke postopke za obdelavo podatkov. Zaradi postopka obteževanja glede na spol in starost posameznih spremenljivk v statističnem programu SPSS so nastale nekatere razlike med realiziranim vzorcem in med podatki, na katerih je bila opravljena univariatna statistična analiza.

Največ neopredeljenih v Istri

Se pa rezultati znotraj Primorske nekoliko razlikujejo. V Istri je največ anketiranih, 34 odstotkov, neopredeljenih, 25,5 odstotka bi jih volilo SMC, 10,6 odstotka SDS , po 5,3 odstotka pa SLS in Desus. Na območju srednje Primorske je neopredeljenih 26 odstotkov anketiranih, prav toliko bi jih volilo SMC, 25 odstotkov SDS in po 6,7 odstotka SD in SLS. Na območju severne Primorske je neopredeljenih 30,8 odstotka anketiranih, 17,6 odstotka pa jih ne želi povedati, koga bi volili. Dobra petina, 20,9 odstotka, bi volila SDS, 14,3 odstotka SMC in 5,5 odstotka SD.

Med tistimi, ki živijo v mestu, bi največ anketiranih, 31,8 odstotka, volilo SMC, 25,9 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 15,3 odstotka pa bi volilo SDS. V primestju jih četrtina ne ve, koga bi volili, 21,9 odstotka bi jih volilo SDS, 18,8 odstotka pa SMC. Med anketiranimi na vasi prevladujejo neopredeljeni s 33,5 odstotka, 19,7 odstotka bi jih volilo SDS, 17,9 odstotka pa SMC.

Anketirani, ki se opredeljujejo levosredinsko, večinoma še niso opredeljeni (36,7 odstotka), med strankami pa bi jih največ izbralo SMC. Tisti, ki se opredeljujejo desnosredinsko, bi v 85 odstotkih izbrali SDS, neopredeljenih pa jih je le desetina. Med tistimi, ki se opredeljujejo levo, jih je 35,1 odstotka neopredeljenih, največ (30,9 odstotka) bi jih podprlo SMC. Med desno opredeljenimi anketiranci pa bi jih 68,4 odstotka podprlo SDS in le 2,6 odstotka jih je neopredeljenih. SILVA KRIŽMAN


Najbolj brano