Mramor odstopil s položaja

Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Odločitev je sprejel iz razlogov izrazito osebne narave, ob odstopu pa je kot dosežek skoraj dveletnega vodenja ministrstva poudaril vnovično pridobitev ekonomske suverenosti. Premier Miro Cerar je zagotovil, da vlada nadaljuje po začrtani poti.

 Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s 
položaja. Foto: STA
Finančni minister Dušan Mramor je nepreklicno odstopil s položaja. Foto: STA

LJUBLJANA > Dušan Mramor je tako na današnji skupni izjavi z Mirom Cerarjem na vprašanje novinarjev o razlogih odgovoril, da gre resnično za razloge izrazito osebne narave, zadnje dogajanje okoli Luke Koper in očitki državnemu sekretarju Metodu Dragonji, ki se tudi umika s položaja, pa da nimajo nobene zveze s to odločitvijo, ki je zorela že nekaj časa.

Cerar je povedal, da te razloge pozna in spoštuje, ob tem pa je apeliral tudi na javnost, naj ravna enako.

Dosežek vodenja ministrstva: vnovična pridobitev ekonomske suverenosti države

Kot dosežek svojega vodenja ministrstva je Mramor poudaril vnovično pridobitev ekonomske suverenosti države, potem ko je država spomladi izstopila iz postopka presežnega javnofinančnega primanjkljaja, umaknjena je bila tudi s seznama držav s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, napredovala pa je tudi pri ocenah bonitetnih agencij. Velikih porazov ne vidi.

Predsednik SDS Janez Janša se je na odstop finančnega ministra Dušana Mramorja in dogajanje v vladi odzval na družbenem omrežju twitter. Zapisal je, da se “hiša, zidana na pesku nepoštenih volitev, po dveh letih besedičenja in kitenja s tujim perjem sesuva v prah”. In dodal: “Prihaja čas končnih bilanc.”

Še tisto, kar bi bil lahko bil Mramorjev poraz, pa to ni, je spomnil na torkovo uskladitev v koaliciji o davčnem prestrukturiranju. Tako vlada počasi zaokrožuje delo na davčnem področju, je dejal. Po 22 mesecih tako Mramor ugotavlja, da “je bilo izjemno težko, a rezultati so fantastični”.

Cerar: Mramorjev odstop ne pomeni nobene spremembe smeri delovanja vlade

S tem se strinja tudi Cerar, ki ugotavlja, da je Slovenija na ključnih področjih dosegla pomemben napredek. Poleg stabilizacije javnofinančnih in gospodarskih razmer, s čimer se je država izvila iz primeža groženj s prihodom trojke, je Slovenija po Cerarjevih besedah napredovala tudi na lestvicah mednarodne konkurenčnosti, vse to pa se pozna na nižji ceni financiranja za gospodarstvo in državljane.

Vlada je torej dosegla veliko in za to ima po Cerarjevih besedah veliko zaslug prav Mramor in ministrstvo za finance. Cerar se je zato ministru javno zahvalil za “izjemno opravljeno delo in izjemen vložen napor”.

Premier je ob tem zagotovil, da Mramorjev odstop ne pomeni nobene spremembe smeri delovanja vlade. Vlada si je namreč po njegovih besedah postavila jasne cilje tudi na področju javnih financ in bo to politiko vztrajno, dosledno in odločno izvrševala še naprej.

Vodenje ministrstva začasno prevzema Alenka Smerkolj

Cerar je z Mramorjevo odločitvijo že seznanil DZ, prav tako pa je predsednika DZ Milana Brgleza seznanil, da bo vodenje ministrstva začasno prevzela ministrica za razvoj, strateške projekte in evropsko kohezijsko politiko Alenka Smerkolj. Po poslovniku DZ se obvestilo o odstopu ministra uvrsti na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Šteje se, da je ministru prenehala funkcija, ko je bil DZ na seji obveščen o odstopu.

Predsednik DZ Milan Brglez se je finančnemu ministru Dušanu Mramorju zahvalil za njegovo delo, predvsem za stabilizacijo javnih financ. “Brez njegovega osebnega angažmaja in njegove trdne volje, da se stanje naših javnih financ izboljša, bi bila Slovenija še vedno pod nadzorom Evropske komisije,” je v sporočilu za javnost zapisal Brglez.

Cerar tako pričakuje, da se bo DZ že ta teden seznanil s spremembo na čelu ministrstva za finance. Primopredaja bo predvidoma že v četrtek.

Že je začel tudi s pogovori za imenovanje novega ministra, ob tem pa je zagotovil, da se zaveda velikega pomena te izbire. “Zato bom storil vse, da bo novi minister kompetenten in se bo njegova oziroma njena vizija ujemala z vizijo te vlade,” je med drugim dejal.

Če se bodo njegova pričakovanja, da mu bo uspelo dobiti dobrega ministra, uresničila, bo v avgustu DZ seznanil z novim kandidatom in menjava bi se lahko zgodila konec avgusta ali v začetku septembra.

Mramor, ki se vrača v profesorske vrste, je glede izzivov, ki čakajo njegovega naslednika, ocenil, da mu niti približno ne bo lažje, kot je bilo njemu. Prepričan pa je, da bo ta vlada “še naprej odlično delovala”.

Izzivi za Mramorjevega naslednika

Prvi večji javnofinančni izziv za Mramorjevega naslednika bo usklajevanje sprememb proračuna za 2017 in sprejemanje novega proračuna za 2018. Vlada je že določila zgornjo mejo proračunskih odhodkov za obe leti in razrez po proračunskih porabnikih, a po preteklih izkušnjah sodeč so pred njo in koalicijo še težavna pogajanja.

Odprta je predvsem fronta z javnim sektorjem glede dinamike sproščanja kriznih ukrepov na področju plač v javnem sektorju. Za ohranjanje ritma zniževanja javnofinančnega primanjkljaja, ki naj bi letos upadel na 2,2 odstotka BDP, si namreč država ob grožnji morebitnih izrednih dogodkov premočnega rahljanja pasu ne more privoščiti.

STA


Najbolj brano