Modra knjižica ostaja Fidesov ščit

Jutri bodo zdravniki in zobozdravniki, člani sindikata Fides, osem ur stavkali. To je včeraj potrdilo vodstvo Fidesa, ki pravi, da je dialog z vlado zdrsnil na najnižjo raven, čeprav so skušali priti tudi v stik s premierjem Mirom Cerarjem. Ta je včeraj pozval zdravstveno stroko h konstruktivnemu dialogu z ministrstvom in ocenil, da stavka ne prispeva k iskanju rešitev. Sindikat družinskih zdravnikov Praktik.Um se stavki ni pridružil.

Konrad Kuštrin: “Zdravniki se v tem trenutku 
borimo predvsem za bolnike.”
Konrad Kuštrin: “Zdravniki se v tem trenutku borimo predvsem za bolnike.”  

LJUBLJANA >Zdravniški sindikat Fides je včeraj potrdil, da stavka jutri zagotovo bo. Preprečil bi jo lahko le dogovor z vladno stranjo, od koder niso dobili odgovora, čeprav si je Fides prizadeval za stik s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. Zato je, tako Fides, zdaj dosežena najnižja stopnja socialnega dialoga. Tudi na predlog za sporazumno rešitev stavkovnih zahtev niso dobili nasprotnega predloga.

Vse v korist bolnikov ...

Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin trdi, da ne skrivajo zahteve po višji plači, a je motiv za stavko širši, saj da gre za boj za pravice pacientov in ohranitev javnega zdravstvenega sistema. Zato je cilj stavke opozoriti vlado, naj začne z reformami v zdravstvu, javnem sektorju in plačnem sistemu.

Fides zahteva tudi takojšnje priznanje svoje modre knjižice s standardi in normativi za zdravniško delo, pa tudi uravnoteženo razporeditev obveznosti zdravnikov v delovnem času, vključno s počitkom, kar naj bi, tako Kuštrin, koristilo bolnikom. Ti zdaj niti svojih pravic ne morejo uresničevati skladno z zakonom o pacientovih pravicah.

Nadaljevanje bi lahko sledilo jeseni

Fides ne napoveduje dodatnih stavkovnih aktivnosti. Te bi sledile šele po jeseni. Če jutrišnja stavka ne bo deležna želenega odziva vlade, bodo skušali do jeseni s pomočjo koordinacije zdravniških organizacij v svoj prav prepričati civilno družbo in politične stranke. Upajo, da bo njihovo ravnanje naletelo na razumevanje, in da bodo javnost in odgovorni doumeli, “da se zdravniki zdaj borimo predvsem za bolnike in da bodo spremembe prinesle v sistem dovolj denarja, da se popravijo zdravniške plače.”

Nemoteno pa bodo na dan jutrišnje stavke delali zdravniki na ljubljanskem Onkološkem inštitutu. Sporočajo, da njihov sindikat Fides podpira stavkovne zahteve, a bodo delali kot običajno že zaradi narave dela te ustanove.

Dva bregova, dvoje razumevanj

Očitno pa se Fides in zdravstveno ministrstvo razhajata že pri tem, kar so se doslej že dogovorili, ko so se sestali v aprilu. Fides meni, da takrat dogovorjeno ni tista vsebina, ki jo je v zapisnik zajelo zdravstveno ministrstvo. Fides poudarja, da za obravnavo standardov in normativov tedaj niso bile imenovane strokovne skupine, kot to zatrjuje ministrstvo, ki se zdaj sklicuje nanje, ko Fides maha s svojo modro knjižico. Kuštrin poudarja, da za snovanje novih normativov in standardov, ki bi nastali v teh strokovnih skupinah, ni nobene potrebe, saj je Fidesova modra knjižica končan dokument. Natančno pa je predvideno tudi, kdo in na kakšen način lahko predlaga spremembe.

Ob tem Kuštrin trdi, da ta knjižica ni sindikalni dokument, ampak vladni, saj je nastal v delovnih skupinah mešanih strokovnjakov, ki jih je imenovala nekdanja ministrica Zofija Mazej Kukovič. Za to knjižico se je torej ta sindikat postavil na okope in se zanjo skriva kot za ščitom, saj skuša prikazati, da je ta dokument ena njihovih glavnih zahtev.

Ob tem ostaja Fides gluh za utemeljevanja sedanje zdravstvene ministrice Milojke Kolar Celarc, ki je zadnje dni že večkrat javno opozorila, da je modra knjižica že domala osem let star dokument in da brezpogojno nanjo ministrstvo ne bo in ne more pristati.

Vodstva vseh zdravstvenih zavodov v državi sporočajo, da bodo jutri obravnavani vsi nujni primeri in opravljene vse storitve, brez katerih bi prišlo do nepopravljivega poslabšanja zdravstvenega stanja bolnikov. Opravljeni bodo tudi neurgentni pregledi in posegi pri bolnikih do 18. leta starosti in nad 65. letom starosti. Vendar pa morda ne bo upoštevan vrstni red naročenih pacientov, lahko se zgodi tudi, da bodo na storitve čakali dlje od maksimalnega dovoljenega čakalnega časa. Prav tako bodo obravnave deležne vse nosečnice.

Za delo so odgovorna vodstva zavodov

Zaradi morebitnih nevšečnosti zavoljo jutrišnje stavke se Fides pacientom opravičuje in opominja, da je organizacija delovnega procesa v času stavke stvar vodstev zdravstvenih zavodov. Vendar pa naj bi na najzahtevnejših triažnih mestih jutri delali najbolj izkušeni zdravniki.

Iz posameznih regionalnih bolnišnic in drugih zdravstvenih ustanov pa je te dni že slišati, da sicer tam zaposleni zdravniki zahteve Fidesa podpirajo, da pa bodo na dan stavke “delali po pameti in predvsem ne v kakršno koli škodo bolnikv”.

JASNA ARKO, STA


Najbolj brano