Ministrstvo imenovalo projektno enoto za protipoplavne naložbe

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je danes imenovala projektno enoto za usmerjanje in koordinacijo projektov protipoplavnih naložb, ki naj bi zagotovila, da bodo te izvedene učinkovito. Skupino bo vodila državna sekretarka na ministrstvu Tanja Bogataj.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je danes imenovala projektno enoto za usmerjanje in koordinacijo projektov protipoplavnih naložb, ki naj bi zagotovila, da bodo te izvedene učinkovito Foto: STA
Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je danes imenovala projektno enoto za usmerjanje in koordinacijo projektov protipoplavnih naložb, ki naj bi zagotovila, da bodo te izvedene učinkovito Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so sporočili z ministrstva, so v skupini poleg Bogatajeve še predstavniki Agencije RS za okolje (Arso) ter direktoratov za vode in investicije in za prostor, v delo pa bodo vključeni tudi nosilci posameznih projektov.

Projektna enota bo pregledala stanje pripravljenosti protipoplavnih naložb, ki so v različnih fazah izvedbe, ter pripravila konkretne usmeritve in navodila za njihovo najhitrejšo in najbolj učinkovito izvedbo.

Za vsako od naložb bo določila aktivnosti, novo časovnico in realen finančni obseg ter spremljala njeno izvajanje.

Enota je zadolžena tudi za pripravo priporočil za morebitno potrebno spremembo predpisov, za vodenje projektov ter za pripravo predloga organizacijskega in informacijskega spremljanja projektov. O opravljenem delu, ugotovitvah, potrebnih ukrepih in izvedenih aktivnosti bo mesečno poročala ministrici in vladi.

Z ministrstva so še sporočili, da bo ministrica glede na ugotovitve računskega sodišča odredila tudi dodaten pregled izvajanja projekta protipoplavne varnosti Savinje in Drave.

Računsko sodišče je v sredo predstavilo izsledke revizije, v kateri med drugim ugotavlja, da ministrstvo, pristojno za okolje, v finančni perspektivi 2007-2013 ni dovolj učinkovito uporabilo evropskega denarja za izvedbo protipoplavnih ukrepov. Med drugim ni bilo pripravljenih podlag, ki bi omogočile načrtovanje in pripravo protipoplavnih ukrepov in njihovo prijavo za evropska sredstva.

V perspektivi je Slovenija za evropsko sofinanciranje prijavila tri projekte - nadgradnjo sistema za spremljanje in analiziranje stanja vodnega okolja (Bober) ter protipoplavne ukrepe na porečjih Savinje in Drave.

Glede slednjih dveh je računsko sodišče med drugim opozorilo, da se v okviru naložbe izvajajo tudi nekatera dela, ki niso neposredno povezana s protipoplavno varnostjo ali se ne izvajajo na območjih, na katerih je ogroženih največ prebivalcev.

Vlada se je minulo nedeljo sestala na izrednem posvetu, na katerem je premier Miro Cerar odredil ustanovitev ožje delovne skupine, ki mora do 27. novembra pripraviti program najbolj nujnih ukrepov za zaščito pred poplavami, do konca prihodnjega leta pa še pripravo splošnega načrta.

Skupino bo vodila ministrica Majcnova, v njej pa bodo tudi predstavniki ministrstev za obrambo, za finance in za infrastrukturo, predstavniki civilne zaščite in stroka.

STA


Najbolj brano