Ministrica ostaja, koalicija tudi

Koalicijski partnerji so pri premierju Miru Cerarju ublažili napetosti, ki so se pojavile zaradi podpore Desusa interpelaciji zoper ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. Dogovorili so se, da si bodo porušeno zaupanje skušali povrniti z delom. Prvak Desusa Karl Erjavec meni, da je koalicija trdna in so z ocenami o rušenju koalicije pretiravali.

Kopačeva ostaja ministrica, SD pa koalicijska stranka. 

 Foto: Nebojsa Tejic
Kopačeva ostaja ministrica, SD pa koalicijska stranka.  Foto: Nebojsa Tejic

LJUBLJANA > Kot je po včerajšnjem srečanju pri premierju pojasnil prvak SD Dejan Židan, so prečesali dogajanje in se dogovorili, da si bodo delno porušeno zaupanje skušali povrniti predvsem z dobrim delom vseh treh strank in vseh ministrov. Čez čas pa bodo zadevo ponovno ocenili.

Odločili so se, da je treba varovati politično stabilnost in tudi koalicijo. Na vprašanje o zaupanju prvaku Desusa Karlu Erjavcu, je Židan odgovoril, da zaupa v koalicijsko pogodbo, ki jo je treba izpolnjevati. Židan je spomnil, da partnerice nimajo enotnega mnenja, ali je bila s podporo Desusa interpelaciji zoper Anjo Kopač Mrak kršena koalicijska pogodba. Glasovi Desusovih poslancev bi bili sicer lahko ključni za sredino razrešitev ministrice: izid je bil namreč 43 za in 38 proti interpelaciji. Ministrica pa je ostala na položaju, ker bi moralo za razrešitev glasovati 46 poslank in poslancev, torej absolutna večina.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je na lastno pobudo uvedla preiskavo glede postopka odločanja o interpelaciji zoper Kopač Mrakovo. Na podlagi medijskih objav so zaznali sume neetičnega oziroma nezakonitega vplivanja. Po navedbah medijev naj bi namreč Erjavec podporo Kopač Mrakovi pogojeval z izdajo soglasja ministrice k imenovanju Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica. Zadevo bo protikorupcijska komisija obravnavala prednostno.

Erjavec je v izjavi novinarjem ponovno zavrnil očitke, da Desus ruši koalicijo. Interpelacija ene od ministric po njegovih besedah ne ogroža koalicije, Kopač Mrakova pa tudi ne bi bila prva ministrica, ki bi odšla iz vlade.

Erjavec je bil oster tudi do vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana, ki je svoje vtise po interpelaciji ponazoril tudi s športnim primerom. Kot je dejal Han, se mu je na interpelaciji zazdelo, kot bi si na nogometni tekmi med Slovenijo in Hrvaško eden od igralcev sredi tekme premislil in oblekel kockasti dres.

Erjavec je danes vrnil z besedami, da Han marsikaj govori. “Upam, da ne bo kakšnega kockastega dresa oblekel,” je pristavil.

STA


Najbolj brano