Mali delničarji v ravnanju DUTB vidijo sume kaznivega dejanja

V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo DUTB, ker je družbi Sava s konverzijo terjatev zasegla njeno turistično družbo Sava Turizem.

V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo 
DUTB, ker je družbi Sava s konverzijo terjatev zasegla njeno 
turistično družbo Sava Turizem. Foto: STA
V društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) pripravljajo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo DUTB, ker je družbi Sava s konverzijo terjatev zasegla njeno turistično družbo Sava Turizem. Foto: STA

LJUBLJANA > Možne ukrepe za zaščito svojih interesov preučujejo tudi v državnih lastnikih Save, ki imajo skupaj 29,8 odstotka delnic.

Društvo MDS bo naznanitev suma storitve kaznivega dejanja zoper vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zaradi zavajanja javnosti in oškodovanja Savinih delničarjev vložilo v prihodnjih dneh. Hkrati preučujejo tudi elemente morebitne odgovornosti ministrstva za gospodarstvo, ki je javno podprlo DUTB, so sporočili.

S tem, ko je DUTB v petek Savi zasegla njeno hčerinsko družbo, jo je pahnila v insolventnost ter ji odpira pot za začetek postopka prisilne poravnave ali stečaja, s tem pa se zmanjšuje tudi vrednost same družbe. Po ocenah strokovnjakov za vrednotenje podjetij gre za zmanjšanje vrednosti za okoli 80 milijonov evrov, so sporočili iz MDS.

Pričakujejo, da se jim bodo priključili tudi ostali Savini delničarji, še posebej pa Kapitalska družba (Kad). Od tam so danes že sporočili, da preučujejo možne ukrepe za zaščito svojih interesov, z ravnanjem DUTB pa da so seznanjeni le iz javno dostopnih virov. Enak odgovor je STA dobila tudi iz Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ima skupaj s Kadom in državo v lasti 29,8 odstotka delnic Save.

Gre za prvi tovrsten primer v Sloveniji, ko DUTB pleni premoženje delujočega podjetja, ki ves čas tekoče poravnava obresti in druge obveznosti do upnika, ob tem še ugotavljajo v MDS.

Ker je bilo iz medijev zaznati, da sta bili finančno in gospodarsko ministrstvo z namero DUTB predhodno seznanjeni, predsednika vlade Mira Cerarja javno pozivajo, naj pojasni, kakšno vlogo in predvsem zakonsko podlago sta imeli pri tem.

Medtem so v DUTB ponovili, da “so trdno prepričani v pravno pravilnost svojega dejanja”. Kot so zagotovili, so odločitve uskladili z drugimi upniki.

STA


Najbolj brano