Madžarski posli za zaprtimi vrati

Madžarsko pri financiranju drugega tira potrebujemo, ker to bistveno poveča možnosti za pridobivanje 250 milijonov evrov nepovratnega evropskega denarja za tir. Tako je poudaril minister Peter Gašperšič članom komisije DZ za nadzor javnih financ, dokler je bila seja še odprta za javnost. Potem pa so se pogovarjali za zaprtimi vrati, saj je minister dejal, da se z zalednimi državami še pogajajo in gre za občutljive informacije.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Sejo komisije so sklicali na pobudo stranke ZL prav zato, ker v ZL v strateškem državnem projektu ne želijo Madžarov ali drugih zalednih držav, ker je to povsem nesmiselno. “Izkazalo se je, da bo Eurostat kredite 2TDK obravnaval enako kot javni dolg, zato je tudi odpadel vsaj približno utemeljen razlog, da bi se v projekt vključeval nek tuj kapital,” je dejal poslanec Matej T. Vatovec. Poleg tega pa še vedno ni jasno, kaj je zahteva Madžarske v zameno za vstop v projekt in kakšen interes ima omenjena država v Luki Koper.

Minister Peter Gašperšič je ponovil, da sodelovanje zalednih držav zmanjša javnofinančna tveganja, poveča evropsko relevantnost in možnosti za pridobivanje evropskega denarja, da s tem v projekt drugega tira povežemo zaledne trge na tako imenovanem jantarnem koridorju (Koper, Madžarska, Slovaška, Poljska, Ukrajina).

Črnokalci hočejo odškodnine

Civilna iniciativa Črni Kal, ki se zavzema za gradnjo dvotirne proge Koper-Divača, je na srečanju z državnim sekretarjem na ministrstvu za infrastrukturo Juretom Lebnom opozorila na škodljiv vpliv obstoječe železniške proge na Kraškem robu. Med drugim zahtevajo, naj Slovenske železnice takoj poskrbijo za protipožarno in protihrupno zaščito med Prešnico in Dekani, zaščiti naj se vodni vir in omeji hitrost vlakov na 50 kilometrov na uro. Zahtevajo tudi odškodnino za uničena zemljišča, vsakemu prebivalcu osmih vasi ob progi pa naj prevoznik izplača 1 cent na vsako prevoženo tono blaga. Pričakujejo tudi pomoč gasilskim društvom.

KG, STA


Najbolj brano