Komisarka Bulčeva: Slovenija mora delati večje korake pri izvajanju reform

V Sloveniji je nekaj zelo dobrih in uspešnih kazalcev, ki so vezani za rast, izvoz in zmanjševanje brezposelnosti, vendar pa mora država delati večje korake v povezavi s pokojninsko in zdravstveno reformo ter se držati javnofinančnih ciljev, je poudarila evropska komisarka Violeta Bulc ob predstavitvi svežnja o evropskem semestru.

Evropska komisarka Violeta Bulc Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Evropska komisarka Violeta Bulc Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > “Kar se tiče Slovenije - kot prvo ima nekaj zelo dobrih in uspešnih kazalcev, ti kazalci so vezani na rast, izvoz, zmanjševanje brezposelnosti,” je uvodoma poudarila komisarka Violeta Bulc.

Hkrati pa Evropska komisija po njenih besedah poziva Slovenijo, naj zelo dosledno izvaja evropska priporočila v povezavi s pokojninsko in zdravstveno reformo ter zmanjševanjem administrativnih ovir, ki še nikakor ni zadovoljivo.

Enako se je po navedbah Bulčeve treba držati začrtanih ciljev v povezavi z javnimi financami. “Tukaj obstaja nevarnost. Če teh ciljev ne bomo izvajali hkrati z izvajanjem priporočil, ki smo jih skupaj oblikovali z EU, potem zna Slovenija ponovno zaiti v težave,” je opozorila.

V povezavi z razvrstitvijo Slovenije v skupino držav, kjer obstajajo tveganja neskladnosti proračunskega osnutka za leto 2017 z evropskimi pravili, pa je komisarka pojasnila, da ima Slovenija previsoko zadolženost, tako na nacionalni ravni kot na ravni podjetij.

“Obenem z ukrepi, ki so predvideni, ne kaže dovolj agilnosti, da bi zadovoljila cilje, ki smo si jih skupaj zastavili. Tukaj gre samo za opozorilo. Slovenija ima dovolj časa, da v naslednjem obdobju vse te ukrepe vsaj začne izvajati, nekatere pa lahko že do konca izvede in zagotovi stabilnost, ki je potrebna,” je ocenila Bulčeva.

“Prizadevanja kažejo rezultate, prizadevanja so pozitivna, vendar Slovenija mora delati večje korake. Delamo korake, vendar se vedno znova znajdemo na dnu lestvic, ker so ti koraki premajhni,” je opozorila evropska komisarka iz Slovenije.

Komisija po navedbah Bulčeve v primeru Slovenije opozarja na tveganja neskladnosti proračunskih načrtov za leto 2017 z evropskimi pravili predvsem zaradi zelo jasnega pomanjkanja reform in odločnosti pri izvajanju že navedenih priporočil.

“To je samo zelo jasno povabilo, da se te reforme dosledno začnejo izvajati,” je sklenila komisarka.

STA


Najbolj brano