KPK končal postopek o kandidaturi Bulčeve, neuradno kršitev zakona niso ugotovili

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sprejela odločitev v primeru kandidiranja Violete Bulc za evropsko komisarko iz Slovenije. Po neuradnih informacijah nepravilnosti v postopku niso ugotovili.

Violeta Bulc Foto: STA
Violeta Bulc Foto: STA

LJUBLJANA > “Komisija je omenjeni postopek končala, vendar vam ugotovitev ne moremo poslati, dokler odločitve ne prejmejo stranke v postopku,” so navedli na KPK. Po zanesljivih informacijah, ki jih je neuradno pridobila STA, pa KPK ni ugotovila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije ne pri kandidiranju Violete Bulc, ne pri Tanji Fajon, ki je bila ena od treh kandidatov v prvem poizkusu.

Primer je dvignil precej prahu po tistem, ko je KPK pri več ministrih poizvedoval glede njihovih političnih stikov s kandidati za evropske komisarje. Premierju in predsedniku SMC Miru Cerarju, ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju in ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar je očital stike z Bulčevo, ministru za kmetijstvo in prvaku SD Dejanu Židanu pa s Tanjo Fajon.

Cerar je takrat v dopisu KPK, s katerim je seznanil tudi javnost, opozoril, da je tako pravno kot politično in širše popolnoma jasno, da politični stik med politiki, ki jim ga očita KPK, ne more biti v ničemer sporen.

Tudi drugi člani vlade so takrat zatrdili, da je bilo imenovanje Bulčeve za kandidatko transparentno, javno in v skladu s pričakovanimi ravnanji.

Židan pa je takrat dejal, da je v politiki običajno, da se na politične funkcije imenuje v skladu z volilnimi rezultati.

Alenka Bratušek je sicer v času vodenja vlade v Bruselj poslala tri kandidate, in sicer sebe, prvaka Desus Karla Erjavca in evropsko poslanko iz vrst SD Fajonovo. Med temi je Jean-Claude Juncker priložnost dal Bratuškovi, ki pa je po neuspeli predstavitvi pred evropskimi poslanci kandidaturo umaknila. Zatem je Cerarjeva vlada za kandidatko za evropsko komisarko uspešno predlagala Bulčevo, ki je danes komisarka za promet.

V primeru kandidiranja Bratuškove je sicer komisija oktobra ugotovila nasprotje interesov, saj je glasovala sama zase, a se je zgodba končala s sodno prepovedjo objave končnega poročila, zaradi česar je KPK ugotovitve moral umakniti s spletne strani. Zaradi suma zlorabe položaja pa teče tudi predkazenski postopek, v sredo pa so na domu Bratuškove, na stranki ZaAB, ki jo vodi, v DZ in na vladi potekale tudi hišne preiskave.

Na KPK pa so oktobra pojasnili, da v primeru Bratuškove vodijo še eno preiskavo, in sicer preiskujejo tudi sum korupcije in sum ravnanja v nasprotju s pričakovano integriteto.

Vlada Mira Cerarja pa je že po imenovanju Bulčeve za kandidatko pojasnila, da se je Bulčeva izločila iz glasovanja o svoji kandidaturi.

STA


Najbolj brano