Junija manj brezposelnih, a tudi manj zaposlitev

Trend zniževanja števila registriranih brezposelnih se je junija nadaljeval. Število registriranih brezposelnih je upadlo tako na mesečni kot na letni ravni, je bilo pa manj zaposlitev. Tudi v prvem polletju je bilo na zavodu prijavljenih manj oseb, je pa manj brezposelnih našlo zaposlitev.

V prvem polletju je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih manj oseb, je pa manj brezposelnih našlo zaposlitev. Foto: Leo Caharija
V prvem polletju je bilo na Zavodu za zaposlovanje prijavljenih manj oseb, je pa manj brezposelnih našlo zaposlitev. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Konec junija je bilo registriranih 110.245 brezposelnih, kar je 1,9 odstotka manj kot maja in 6,1 odstotka manj kot junija lani.

Kot je danes objavil Zavod za zaposlovanje, se je junija na novo prijavilo 6078 brezposelnih, kar je 1,9 odstotka več kot maja in 9,5 odstotka manj kot junija lani. Med novoprijavljenimi je bilo 768 iskalcev prve zaposlitve, 1057 trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 3265 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas.

Od 8218 brezposelnih, ki jih je zavod odjavil iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 5680 oseb, kar je 4,5 odstotka manj kot maja in 9,2 odstotka manj kot junija lani.

Na mesečni ravni se je brezposelnost zmanjšala v vseh območnih službah zavoda, najbolj v Kopru (-3,4 odstotka) in Kranju (-3,2 odstotka).

Na letni ravni je z izjemo Murske Sobote registriranih tudi manj brezposelnih kot pred letom dni. Najbolj se je število znižalo v Novem mestu (-10,8 odstotka). V Murski Soboti je bilo 1,2 odstotka več brezposelnih kot junija lani.

V strukturi brezposelnosti se na mesečni ravni še naprej povečujejo deleži žensk, brezposelnih v starosti 50 let ali več in dolgotrajno brezposelnih oseb. Narašča delež terciarno izobraženih brezposelnih oseb, junija je bil višji tudi delež brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo.

Na letni ravni se je povečal delež brezposelnih žensk, oseb v starosti od 30 do 39 let in v starosti 50 let ali več. Še vedno je nekoliko večji delež iskalcev prve zaposlitve, največje povečanje pa so zaznali pri deležu dolgotrajno brezposelnih oseb, ki je porasel za 3,9 odstotne točke. Povečal se je delež terciarno izobraženih, brezposelnih z osnovnošolsko izobrazbo ter brezposelnih s srednjo strokovno in splošno izobrazbo. Delež brezposelnih oseb s poklicno izobrazbo se je zmanjšal.

V prvem polletju letos je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 117.081 brezposelnih, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Na novo se je prijavilo 46.441 brezposelnih, kar je 7,4 odstotka manj kot lani v tem času. Največ oseb se je prijavilo, ker so izgubile zaposlitev za določen čas (26.409 oziroma 0,9 odstotka več), sledili so iskalci prve zaposlitve (5703 oziroma 17,6 odstotka manj) in trajno presežni delavci oz. stečajniki (8079 oziroma 22,3 odstotka manj).

Iz evidence se je odjavilo skupaj 55.654 brezposelnih, od teh 40.733 zaradi zaposlitve, kar je 3,3 odstotka manj kot v enakem obdobju leta 2014.

STA


Najbolj brano