Janši KPK kršila ustavno pravico do enakega varstva pravic

Vrhovno sodišče je odpravilo poročilo Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o premoženjskem stanju predsednikov političnih strank v delu, ki se nanaša na predsednika SDS Janeza Janšo, je razvidno iz razsodbe, ki jo je na Twitterju objavil Janša.

"Že od rimskega prava velja rek: Pravica odložena je pravica odrečena. Žalosten obraz slovenske pravne države," je zapisal Janez Janša na Twitterju. Foto: STA
"Že od rimskega prava velja rek: Pravica odložena je pravica odrečena. Žalosten obraz slovenske pravne države," je zapisal Janez Janša na Twitterju. Foto: STA

LJUBLJANA > Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je KPK z izdajo zaključnega poročila o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank posegel v tožnikove ustavne pravice, saj Janši osnutka prej ni poslal v izjasnitev. S tem je bila kršena ustavna pravica do enakega varstva pravic.

Janša se danes na Twitterju zato sprašuje, kdo bo zaradi tega poročila odgovarjal in kdo bo povrnil škodo. "Že od rimskega prava velja rek: Pravica odložena je pravica odrečena. Žalosten obraz slovenske pravne države," je še zapisal na družbenem omrežju.

Zato se zaključno poročilo v delu, ki se nanaša na Janšo, odpravi. KPK mora v treh dneh po prejemu sodbe s svojih spletnih strani odstraniti ta del poročila.

Komisija za preprečevanje korupcije je v zaključnem poročilu o nadzoru nad premoženjskim stanjem predsednikov parlamentarnih strank ugotovila, da sta predsednika SDS in PS, Janez Janša in Zoran Janković, kršila protikorupcijsko zakonodajo.

Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec sodbo vrhovnega sodišča v zvezi s pritožbo predsednika SDS Janeza Janše na poročilo KPK spoštuje, čeprav njene vsebine še ne pozna. Dela prejšnjega senata, ki je izdalo omenjeno poročilo, ne želi niti vsebinsko niti vrednostno ocenjevati, je poudaril.

Janši se je premoženje nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov

Komisija je pri Janši ugotovila večkratno kršitev zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, lastništva nepremičnin, lastništva premičnin ter prevzemanja jamstev in poroštev. Hkrati so ugotovili tudi, da se je Janši premoženje glede na uradno ugotovljene vire dohodkov in premoženja v nadzorovanem obdobju nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov.

Janša je nato poročilo KPK izpodbijal na upravnem sodišču zaradi kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Upravno sodišče je njegovo tožbo zavrnilo, zato se je pritožil na vrhovno sodišče, ki je sodbo upravnega sodišča razveljavilo in zadevo vrnilo upravnemu sodišču v nov postopek. Nato je upravno sodišče znova kot neutemeljeno zavrnilo Janševo tožbo, a se je slednji znova pritožil.

Enake postopke proti poročilu KPK je vodil tudi Janković.

Zaradi poročila je padla vlada

Zaradi omenjenega poročila KPK je posledično razpadla takratna vlada, ki jo je vodil Janša, saj jo je zapustila večina koalicijskih partneric, nazadnje pa je DZ Janši izglasoval konstruktivno nezaupnico ter za predsednico vlade imenoval Alenko Bratušek. Janković, sicer tudi ljubljanski župan, se je zaradi tega za nekaj časa umaknil z vrha PS.

Nekdanji predsednik senata KPK, ki je izdal to poročilo, je danes pravosodni minister Goran Klemenčič.

STA


Najbolj brano