Finančno ministrstvo odpravilo davčne blagajne za manjše zavezance

Nepridobitnim organizacijam v skladu z danes uveljavljenimi spremembami pravilnika o izvajanju DDV ne bo več treba izdajati računov, s tem pa tudi ne uporabljati davčnih blagajn. Obveznosti izdajanja računov so oproščene nepridobitne organizacije, ki ustvarjajo prihodke priložnostno in izključno v svojo korist ter izpolnjujejo še nekatere pogoje.

Nepridobitnim organizacijam ne bo več treba izdajati 
računov, s tem pa tudi ne uporabljati davčnih blagajn. Foto: Leo Caharija
Nepridobitnim organizacijam ne bo več treba izdajati računov, s tem pa tudi ne uporabljati davčnih blagajn. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > V skladu s spremenjenim pravilnikom računov ne bo treba več izdajati tistim nepridobitnim organizacijam z manj kot 5000 evrov letnih obdavčljivih prihodkov, katerih cilj ni doseganje dobička oziroma morebitnega dobička ne delijo, ki jih vodijo večinoma prostovoljci, njihove cene pa niso višje od odobrenih oziroma nižje od cen konkurenčnih zavezancev.

Kot primer take dobave so na finančnem ministrstvu navedli prodajo koledarjev gasilskih društev ter srečk, od katerih se zbrani denar nameni za delovanje društva.

Davčno potrjevanje računov za vse zavezance, ki so dolžni izdajati račune za prodano blago oz. za opravljene storitve v skladu s predpisi s področja DDV ter sprejemajo plačila v gotovini, je v Sloveniji obvezno od letošnjega 2. januarja. Dopuščenih je le malo izjem, doslej pa je bilo že več poskusov sprememb zakona oziroma njegove razveljavitve.

Na finančnem ministrstvu so na te zahteve odgovarjali, da je za določene manjše zavezance večja administrativna ovira kot davčne blagajne sama obveznost izdaje računov. Zato so se odločili pripravili spremembe pravilnika o izvajanju zakona o DDV, je na aprilski seji DZ pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar Erman.

STA


Najbolj brano