Fank z avstrijskim kolegom o novih postopkih z migranti

Na avstrijski strani mejnega prehoda Šentilj se je generalni direktor slovenske policije Marjan Fank danes sešel z avstrijskim kolegom, generalnim direktorjem za javno varnost v avstrijskem notranjem ministrstvu Konradom Koglerjem. Govorila sta o nadaljnjih postopkih v obravnavi migrantov, katerih podrobnosti pa niso znane.

Marjan Fank Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Marjan Fank Foto: Zdravko Primožič/Fpa

ŠENTILJ > Srečanje, ki ga je sklicala avstrijska stran, je bilo po besedah Marjana Fanka namenjeno prilagajanju novim okoliščinam begunske krize, “ne toliko v državah, ki so na poti k nam, ampak v državah, ki so za Slovenijo”. “To pomeni, da moramo dogovoriti nove postopke in uskladiti delovanje držav,” je povedal v izjavi za medije po srečanju.

Pogovori naj bi danes tekli ne le o izročanju, temveč tudi o vračanju migrantov, a podrobnosti ni izdal. “Današnji dogovori so bili namenjeni delu v prihodnjih dneh. Težko govorimo o delu v prihodnjih mesecih, ker je napoved, kakšna bo politika Nemčije in ostalih držav, predvsem ciljnih držav, zelo nehvaležna. Tisto, kar pa je z gotovostjo mogoče napovedati, je to, da bo ta politika šla v omejevanje sprejema in pretočnosti ter zaostritve postopkov z migranti,” je dejal.

Omejeni prehodi osebam brez dokumentov

O konkretnih številkah, koliko migrantov bi lahko v Avstriji dnevno sprejeli, nista govorila. “Bilo je govora samo o pogojih, ki jih bodo morale izpolnjevati osebe, ki bodo prestopale med državama,” je povedal Fank. Tako naj bi bili med drugim omejeni prehodi osebam brez dokumentov ali tistim, ki ne bi jasno izražali namena azilne države.

“Niso pa še vsi ti pogoji dokončno dogovorjeni. Tudi ta predlog dogovora, ki je bil danes na mizi, bo še predmet usklajevanj,” je povedal Fank in poudaril, da mora vsak dogovor vključevati tudi Hrvaško, od koder prihajajo begunci v Slovenijo.

Na današnji sestanek je bil vabljen tudi vodja hrvaške policije, a se ni odzval. “Razlogov ne poznam. Mi si absolutno ne predstavljamo uravnavanja migrantskega vala in vseh ukrepov, ki se bodo izvajali, brez sodelovanja Hrvaške. Mislim, da mora biti vsem jasno, da brez sodelovanja vseh držav, ne govorim le o Hrvaški, ne bomo učinkoviti,” je dejal Fank.

Slovenija ima po njegovih besedah pripravljene različne scenarije. “Zaenkrat še ne kaže, da bi se v kratkem času bistveno spremenil obseg migrantskega vala. Seveda pa je treba vedeti, da se lahko v nekaj dneh spremeni tako prihod kakor tudi omejitve v državah nad nami, sploh glede dogajanja v povezavi z incidenti v zadnjih dneh,” je še povedal.

Iz Slovenije v Avstrijo prek Šentilja

Po neuradnih navedbah naj bi se v prihodnje večino migrantov, ki pridejo v Slovenijo, preusmerilo v Avstrijo prek Šentilja, kjer je avstrijska stran v zadnjem mesecu dni močno povečala zmogljivosti v svojem sprejemnem centru. “V celoti se Karavanke zagotovo ne bodo opustile, odvisno pač od obsega migrantov. Se pa pogovarjamo o tem, da bi se del tega zopet usmeril na območje Šentilja, a ne v smislu zadrževanja na tem območju, ampak prehodnega mesta. Avstrijci so enega svojih glavnih centrov namestili ravno na tem območju, zato bo večina teh postopkov verjetno peljanih tu,” je povedal Fank.

Zaradi stavke policistov ne pričakuje težav. “Varovanje državne meje in vse aktivnosti glede tujcev, je povezano z dolžnim izvajanjem nalog in spada pod omejitve v stavkovnih aktivnostih,” je dejal.

STA


Najbolj brano