Fakinu večinska podpora skupščine za tretji mandat na čelu ZZZS

Skupščina ZZZS je na javnem glasovanju podprla Sama Fakina za še tretji mandat na čelu javne zdravstvene blagajne. Fakin potrebuje še soglasje državnega zbora, ki mu ga je pred letom dni odrekel. Nekateri člani skupščine so danes ugotavljali, da vlada v letu dni od te zavrnitve ni predstavila drugega kandidata, zato so vsi podprli Fakina.

Samo Fakin je dobil večinsko podporo skupščine za tretji 
mandat na čelu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Foto: STA
Samo Fakin je dobil večinsko podporo skupščine za tretji mandat na čelu Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Foto: STA

LJUBLJANA > Samo Fakin je v uvodu svoje predstavitve priznal, da je po lanski zavrnitvi v parlamentu opravil konkreten premislek o sebi in situaciji, v kateri se je znašel. Večkrat je bil kritičen do tega, da ima politika končno besedo o tem, kdo vodi zdravstveno blagajno, in znova je poudaril pomen avtonomije Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Zmanjšanje števila zdravstvenih domov na največ deset

ZZZS bo moral v prihodnje imeti stališče in vpliv na to, kakšno zdravstveno službo potrebuje Slovenija. Kot je napovedal, se bo zavod pod njegovim vodenjem zavzemal za zmanjšanje števila zdravstvenih domov na največ deset, nekako enega na območno enoto ZZZS. Kot primere dobre prakse je izpostavil tri velike slovenske zdravstvene domove, ki dobro in uspešno poslujejo: gorenjski, ljubljanski in mariborski. Ključno se mu zdi enotna in močna upravna služba, ki podpira zdravstveno službo.

Individualni računi za vse zahtevne bolnike

Zavzel se je za ureditev področja koncesij, novo opredelitev terciarne dejavnosti ter v tem okviru uvedbo individualnih računov za vse zahtevne bolnike. “Danes že lahko dokažemo, da je nek bolnik dražji od povprečnega,” je dejal. Vzpostaviti bo treba tudi preglednejši sistem pravic iz javnega denarja, ohraniti univerzalno košarico pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter izločiti tiste pravice, ki dokazljivo ne prinašajo ustreznih koristi za zdravje ali rezultatov zdravljenja v razmerju do stroškov. O tem bi morala po prepričanju Fakina odločati izključno skupščina ZZZS.

V svoj program je vključil tudi spremembo financiranja obveznega zdravstvenega zavarovanja in izločitev nekaterih zadev, na primer pripravništev ali specializacij, iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Podvojili bi število zaposlenih z ustreznimi znanji

Po Fakinovi viziji bi ZZZS moral postati prava zavarovalnica, da ne bi bili odvisni od dnevne politike na kadrovskih in finančnih področjih. “Smo družba, ki je preveč odvisna od politike, ki pa nima niti znanja za odločanje o strokovnih zdravstvenih vprašanjih,” je dejal.

ZZZS se bo po njegovem prepričanju moral razvijati. Kot je dejal, zavod “stoji in pade na znanju in kadrih”, zato bodo morali vzgajati naslednike, podvojiti število kadra z ustreznimi znanji, da ne bi prihajalo do lukenj.

“Moj program je drzen, a prišel je čas,” je dejal Fakin in ocenil, da mora ZZZS narediti preboj.

Za Fakina 29 glasov članov od 39

Za Fakina je glasovalo 29 članov skupščine od 39, ostali so se glasovanja vzdržali. A v razpravi pred glasovanjem so tako predstavniki zavarovancev in delodajalcev kot vladne strani napovedali, da bodo tokrat glasovali zanj.

Sindikalist Bojan Žvikart se je vprašal, zakaj politika ne predstavi svojega kandidata za vodenje ZZZS, če jim Fakin ni všeč, in dejal, da pri Fakinu vsaj vedo, kaj dobijo. Kritičen je bil do dogajanja na preteklih skupščinah ZZZS, ko je vlada mimo volje skupščine uveljavljala svoje ideje.

Predstavnika invalidov v skupščini Borisa Šuštaršiča je Fakinov program navdušil, ker da je pokazal “dovolj osebnega poguma in se zavzel za učinkovitost, kakovost in razvoj zavoda”. Fakinov program je ocenil kot realističen in uresničljiv.

Predstavnica vlade v skupščini Eva Helena Zver je povedala, da se je pred letom dni vzdržala glasovanja, tokrat pa bo glasovala za Fakina, ker zavod potrebuje strokovno močnega direktorja, in če vlada v celem letu ni mogla najti nekoga, ki bi vodil ZZZS, ni razloga, da bi se vedejevstvo nadaljevalo.

Predstavnik delodajalcev v skupščini Ivan Gracar je Fakinovo predstavitev ocenil pozitivno, dogajanje okoli imenovanja generalnega direktorja ZZZS pa kot “politični šov”.

Tudi predsednik skupščine Jože Smole je izpostavil, da vlada v enem letu od zavrnitve Fakina v DZ ni našla svojega kandidata za to mesto. Fakinov načrt je ocenil kot drzen, a ob tem poudaril, da je vsaj polovica njegove predstavitve v rokah politike in ministrstva za zdravje.

DZ ima čas za odločitev do 15. maja

Strokovne službe zavoda bodo predlog za potrditev Fakina za tretji mandat na čelu zavoda posredovale v DZ. Če ta do 15. maja še ne bi sprejel odločitve o soglasju Fakinu, bo skupščina na izredni korespondenčni seji odločala o vršilcu dolžnosti, so še sklenili danes.

STA


Najbolj brano