Erjavec še uživa Cerarjevo zaupanje

Zunanje ministrstvo bo za vlado pripravilo poročilo o nepravilnostih v diplomatskem nadzoru, na podlagi katerega bo vlada sprejela ustrezen sklep, je po srečanju s premierjem Mirom Cerarjem dejal minister Karl Erjavec. Potezo predsednika republike Boruta Pahorja, ki je zadržal podpisovanje ukazov o veleposlanikih, je označil za pretirano reakcijo.

Karl Erjavec je pojasnil, da veleposlaniki po funkciji “niso 
računovodje”, glede na velikost veleposlaništev pa tudi 
nimajo računovodij, ki bi skrbeli za to, da bi bilo poslovanje 
povsem v skladu s predpisi. Foto: STA
Karl Erjavec je pojasnil, da veleposlaniki po funkciji “niso računovodje”, glede na velikost veleposlaništev pa tudi nimajo računovodij, ki bi skrbeli za to, da bi bilo poslovanje povsem v skladu s predpisi. Foto: STA

LJUBLJANA > Zunanji minister Karl Erjavec je v izjavi za medije po današnjem sestanku s premierjem pojasnil, da bo vlada o tem, ali se strinja z nadaljevanjem postopka imenovanja devetih veleposlanikov, razpravljala prihodnji petek.

Na vprašanje o njegovi podpori kandidatu za veleposlanika v Zagrebu Aleksandru Geržini, ki je medtem po neuradnih informacijah že tudi dobil soglasje Hrvaške za imenovanje, je Erjavec odvrnil, da ne gre za to, ali ga on podpira ali ne, saj so postopki zakonsko predpisani. Poudaril je, da o kandidatih razpravlja kadrovska komisija, v kateri sodeluje tudi diplomatski nadzornik.

Zunanji minister Karl Erjavec je pri izvajanju slovenske zunanje politike deležen nadaljnjega zaupanja predsednika vlade Mira Cerarja, so po razgovoru premierja in ministra sporočili iz kabineta predsednika vlade. Kot so zapisali, bo zunanje ministrstvo o izsledkih nadzornih poročil v diplomaciji ministrom poročalo na prihodnji seji vlade.

Ta kadrovska komisija pa je za vseh devet kandidatov, katerih imenovanje je trenutno zadržano, po njegovih besedah dala pozitivno mnenje. To pomeni, da niti diplomatski nadzornik ni ugotovil ovir, ki bi lahko preprečile njihovo imenovanje, je povedal minister.

Poudaril je, da nekateri veleposlaniki, ki so že opravljali to službo, niso bili nikoli predmet diplomatskega nadzora. Zato se po njegovih besedah postavlja vprašanje, ali bi bilo prav, da bi ti imeli prednost pred ostalimi.

Veleposlaniki “niso računovodje”

Tudi pri opravljenih nadzorih se ponavadi ugotovijo manjše nepravilnosti, ki so običajno rezultat nepravilnega poslovanja, je povedal Erjavec. Kot je pojasnil, veleposlaniki po funkciji “niso računovodje”, glede na velikost veleposlaništev pa tudi nimajo računovodij, ki bi skrbeli za to, da bi bilo poslovanje povsem v skladu s predpisi.

Erjavec in Cerar sta danes spregovorila tudi o arbitražnem postopku o meji s Hrvaško in se strinjala, da "gredo stvari v pravo smer". Zunanji minister upa, da najava, da bo predsednik arbitražnega sodišča imenoval oba arbitra, tudi pomeni, da bo arbitražni postopek tekel naprej. Posebne razprave na to temo sicer na konferenci o Zahodnem Balkanu na Dunaju, ki se je bo udeležil prihodnji teden, Erjavec ne pričakuje. Bo pa imel na to temo dvostranska srečanja z nemškim, avstrijskim in italijanskim zunanjim ministrom. Prav tako bo stališče Slovenije o arbitražnem postopku predstavljal na kar 14 dvostranskih srečanjih v okviru Blejskega strateškega foruma, je še napovedal zunanji minister.

Namen nadzorov je zato ravno odkrivanje nepravilnosti oziroma preventivno delovanje, zato ti nadzori tudi tečejo naprej. Z osnutkom enega od poročil je Erjavec tudi že seznanjen in po njegovi napovedi bo tudi v tem primeru mogoče ugotoviti negospodarno ravnanje.

Erjavec bi se veselil interpelacije

Odločitev o objektivni odgovornosti zunanjega ministra zaradi zapletov z arbitražnim postopkom in zaradi izsledkov diplomatskega nadzora pa je po besedah slednjega stvar predsednika vlade. Erjavec je zatrdil, da bo odločitev Cerarja glede tega spoštoval. Tudi morebitne interpelacije “bi bil vesel”, saj bi imel možnost odgovoriti na vsa vprašanja na to temo, je dejal.

Zunanji minister je danes tudi pojasnil, da se je v četrtek sešel z Borutom Pahorjem in da mu je ta zatrdil, da pri zadržanju imenovanja veleposlanikov ne gre za vprašanje zaupanja zunanjemu ministru, ampak da bi se rad prepričal o pravilnosti odločitve, da podpiše ukaze o imenovanju.

Vendar pa bi predsednik republike, če bi dvomil o katerem od kandidatov, lahko po besedah Erjavca tudi sam dobil poročilo in ugotovil, ali gre za takšne nepravilnosti, da kandidat ne bi bil deležen njegovega zaupanja. Zato je Erjavec Pahorjevo reakcijo na izsledke diplomatskega nadzora označil za pretirano.

STA


Najbolj brano