Erjavec: Prav je, da Desus sodeluje v koaliciji

Prav je, da Desus sodeluje v koaliciji, je po sestanku pogajalske skupine Desus, na katerem so dorekli nadaljnje aktivnosti, povedal predsednik stranke Karl Erjavec. Na posvetovanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju bodo za mandatarja podprli kandidata zmagovalke volitev, predsednika SMC Mira Cerarja, saj da je to demokratično pravilo.

Prav je, da Desus sodeluje v koaliciji, je po sestanku pogajalske skupine Desus, na katerem so dorekli nadaljnje aktivnosti, povedal predsednik stranke Karl Erjavec Foto: STA
Prav je, da Desus sodeluje v koaliciji, je po sestanku pogajalske skupine Desus, na katerem so dorekli nadaljnje aktivnosti, povedal predsednik stranke Karl Erjavec Foto: STA

LJUBLJANA > Vendar morajo za vstop Desusa v koalicijo biti izpolnjeni nekateri pogoji, je spomnil Karl Erjavec. Desus vztraja, da se upokojencem za celotno obdobje morebitne vlade Mira Cerarja izplačuje regres. Pri tem vprašanju je več možnosti, pravi Erjavec, ena od njih je ta, da bi regres prejeli upokojenci s pokojnino do približno 1000 evrov. A ta razprava še poteka, je poudaril. Kljub temu je dodal, da sta se s Cerarjem dogovorila, da bo za regres namenjenih dodatnih 40 milijonov evrov. V Desusu si prizadevajo za usklajevanje pokojnin ob dvoodstotni gospodarski rasti.

Erjavec je govoril tudi o dogajanju okoli izbora slovenskega komisarja v Evropski komisiji. Na seznamu treh, ki jih je predlagala vlada, je poleg predsednice vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenke Bratušek in evropske poslanke Tanje Fajon tudi sam. “Če bom izbran, mi bo to v veliko čast, če ne bom, ne bo nič hudega,” je povedal Erjavec, ki sicer pravi, da je bil postopek izbire kandidatov v Sloveniji zelo sporen. Menil je, da se je treba glede kandidata poenotiti, svojo besedo pa bi moral dati tudi Cerar. Zdi se mu neprimerno, da je Bratuškova predlagala samo sebe, obžaluje pa, da na tisti seji vlade, na kateri so se oblikovali predlogi, ni mogel sodelovati.

Desus proti socialni kapici

Med pogajanji je aktualno tudi vprašanje socialne kapice. Erjavec je po sestanku s pogajalsko skupino ponovil, da so v Desusu proti njeni uvedbi.

Pri vprašanju pokojninske reforme Erjavec poudarja, da se ne strinjajo, da bi z njo hiteli, saj je pokojninski sistem vzdržen do leta 2020. Kljub temu je prav, da se v okviru vlade začne pogovor o novi pokojninski reformi, je dodal.

Erjavec pravi, da nimajo nobenih težav glede koalicijskega sodelovanja z NSi. A če bodo v NSi vztrajali pri socialni kapici in takojšnjem začetku reformiranja pokojninskega sistema ter bodo odpirali ideološke teme, ni primerno, da sodelujejo v koaliciji, je še menil. Omenil je področje zdravstva - v NSi si prizadevajo za spremembe na tem področju - in poudaril, da zdravje ni tržno blago in gre za javne storitve. Sami bodo do konca branili javno zdravstvo, je še dodal. Na področju lepotnih operacij in nadstandardnih storitev konkurenčnosti ne nasprotujejo.

Erjavec se bo popoldne sestal s Cerarjem

Pogajalske skupine danes pričakujejo nov osnutek koalicijske pogodbe, iz katerega bo jasno, katere njihove predloge so v SMC upoštevali in katerih ne. Erjavec, ki se bo s Cerarjem sestal danes popolne, pravi, da bo iz osnutka jasno, v katero smer gredo pogajanja.

Cerarja danes čaka tudi sestanek z vodstvom ZaAB. Obenem se nadaljujejo posvetovanja o novem mandatarju pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Danes sta na vrsti SDS in Desus.

Pogajalska skupina Desus je danes razpravljala tudi o mestu predsednika državnega zbora. Čeprav velja nenapisano pravilo, da to mesto pripada drugi največji koalicijski stranki, znotraj pogajalske skupine po besedah Erjavca ni prevladovalo vztrajanje pri tem pravilu.

Pri koliko ministrskih mestih nameravajo vztrajati, še ne more odgovoriti, saj ni jasno, koliko strank bo v koaliciji. Kateri resorji jim bodo pripadli, je stvar razprave. Bi si pa sam še naprej želel voditi zunanji resor.

STA


Najbolj brano