Drugi tir je za vlado zdaj prioriteta

Precejšnje zanimanje je vladalo za včerajšnji delovni posvet vlade, na katerem naj bi določali prioritete dela v letošnjem letu, a je bil izkupiček skromen, saj Miro Cerar ponovno ni bil konkreten in ni razkril prednostnih nalog. Predsednik vlade pa je poudaril pomen drugega tira.

Miro Cerar
Miro Cerar  

LJUBLJANA >Predsednik vlade Miro Cerar je nekoliko presenetil z odgovorom na vprašanje, kaj se obeta drugemu železniškemu tiru med Divačo in Koprom. “Izjemoma bom komentiral to temo. Gradnja drugega tira ter obnova in modernizacija železniškega križa je zagotovo ena od temeljnih prioritet vlade.”

Prav tako je izpostavil še zdravstvo: “Državljanom je treba omogočiti lažji dostop do zdravstvenih storitev. Za nas je področje strukturnih reform in v njihovem okviru zdravstvena reforma ena najpomembnejših.”

S tema izjavama je vsaj malce razkadil meglo po splošnih in diplomatskih izjavah v smislu: “Ključne prioritete so že začrtane v koalicijskem sporazumu. Vodilo pri iskanju najbolj pomembnih nalog so rast BDP in zaposlenosti, pa tudi skrb za socialno problematiko in ključne strukturne reforme.”

Nedoločni odgovori tako naznanjajo, da ministrski zbor še ni sprejel nobenih prioritet, temveč da še vedno tehta in vodi politično debato, kam usmeriti energijo in denar države. Vlada tako še vedno pretresa predloge posameznih ministrov, ki so morali v tednu dni seznam prioritet zožiti na podlagi več kriterijev. Izbor ključnih nalog vlade bo znan v naslednjem tednu, ko ga bo tudi uskladila z rebalansom letošnjega proračuna.

Miro Cerar je tudi potrdil, da je od ministra za finance Dušana Mramorja prejel osnutek strategije upravljanja naložb države. Ko se bo do njega opredelila vlada, bo šel dokument v javno razpravo, na koncu pa bo strategijo sprejel državni zbor. Vlada bo danes na redni seji obravnavala tudi problematiko vpliva nedavne odločitve švicarske centralne banke o odpravi zgornje meje švicarskega franka v primerjavi z evrom na dolžniško-upniška razmerja v Sloveniji.

Pri tem ima vlada resnično težko delo, saj mora hkrati tudi konsolidirati javne finance. Ministri naj bi pri oblikovanju prednostnega seznama upoštevali predvsem razvojni element in neposredno korist, ki jo bo uresničitev posameznega projekta prinesla uporabnikom in izvajalcem. V ospredju dela vlade naj bi bilo še upravljanje državnega premoženja, prestrukturiranje gospodarstva in priprava nekaterih reform, kot sta zdravstvena, pravosodna in na področju javne uprave.

Največji izziv pri pripravi prednostnih nalog in rebalansu proračuna pa je, kot je povzel, “da smo v Sloveniji vsi za varčevanje, nihče pa ne bi varčeval pri sebi.”

DENIS SABADIN, STA


Najbolj brano