Dan na dan življenje, beseda na besedo primorski časopis

Danes mineva natanko deset let, odkar Primorske novice izhajajo vsak dan. Spodaj si lahko preberete in ogledate, kako nastane posamična številka najbolj branega časopisa na Primorskem.

Naša novinarka Alenka Penjak na terenu Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Naša novinarka Alenka Penjak na terenu Foto: Tomaž Primožič/Fpa

Razmišljamo in se odločamo

Na uredništvu v Kopru in v Novi Gorici ter na dopisništvih vsako jutro začnemo dan z živahnimi razpravami. Še preden je današnji časopis prebran, se že piše jutrišnji. In sprehajalci po Delpinovi ulici v Novi Gorici in Ulici OF v Kopru lahko vidijo, da v naših stavbah luč gori pozno v večer, ko uredniki vihtijo rdeče svinčnike in tehniki skrbijo, da je na straneh natančno toliko besed, kot jih mora biti: niti ena preveč, niti ena premalo.

Gledamo, poslušamo in raziskujemo

Primorske novice so časopis z dobro razvejano dopisniško mrežo. V časih, ko je na spletu na voljo na milijone anonimnih, standardiziranih novic, so največja vrednota Primorskih novic še vedno ljudje. Njihove prave zgodbe in resnični pogled na svet so tisto, kar najbolj zavzeto iščemo. In odhod iz pisarne to, česar se najbolj veselimo. Samo tako lahko ostajamo izvirni, drugačni, verodostojni in predvsem blizu bralcem.

Napišemo in natisnemo

“Ne, stroja za tiskanje časopisa pa nimamo,” moramo pogosto odgovarjati radovednim otrokom, ki obiščejo uredništvo Primorskih novic. V starih časih so z avtomobili in avtobusi v tiskarsko središče v Ljubljano vozili kuverte s fotografijami in besedili. Danes k spretnim tiskarjem strani seveda romajo po digitalnih poteh. Kar pomeni, da se delo uredništva zaključi tik preden zabrni tiskarski stroj. In nas zato ujamejo tudi zadnje novice.

Prinesemo z nasmehom

Sredi noči izvodi časopisa iz Ljubljane pripotujejo na Primorsko. Del izvodov potuje v trgovine in trafike, del pa prevzamejo raznašalci in jih odnesejo širom po pokrajini. Še pred zoro. In po skrbijo za to, da so zjutraj na mizi ob dišeči kavi tudi sveže novice. Ne glede na to, kako do vas pride izvod, ste lahko prepričani, da je domač in narejen z nasmehom.

VESNA HUMAR


Najbolj brano