Cerar bo zadevo v zvezi z ministrom Vebrom preučil po vrnitvi v Ljubljano

Premier Miro Cerar je danes v Bruslju dejal, da bo zadevo v zvezi z obrambnim ministrom Jankom Vebrom preučil takoj, ko se vrne v Ljubljano. Zato tudi še ni želel oceniti, ali bi lahko zadeva zavrla postopek privatizacije Telekoma. Povedal je, da je prav, da ima Veber možnost, da ga celovito seznani z zadevo.

Premier Miro Cerar Foto: STA
Premier Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ > Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je namreč v nenapovedanem nadzoru ugotovila, da je Janko Veber obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar po mnenju komisije presega zakonska pooblastila. V SDS in NSi so Vebra zaradi tega pozvali k odstopu.

Veber vztraja, da ne bo odstopil. Poudaril je, da je šlo pri analizi privatizacije Telekoma, ki jo je naročil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo, za pregled in primerjavo delovanja Telekoma v okviru lastništva, ne pa za pregled postopka njegove prodaje.

Miro Cerar, ki je v tujini zaradi zasedanja Evropskega sveta, je danes pojasnil, da ni bil seznanjen s postopki, po katerih naj bi Veber dobival podatke. “Vem, da je želel uvrstiti to materijo, to vprašanje, ki je povezano s Telekomom Slovenije, na sejo vlade, vendar sem takrat to, ker gradivo po mojih informacijah še ni bilo celovito pripravljeno, zavrnil,” je povedal. Vlada se tako po njegovih besedah s tem gradivom ni uradno seznanila.

Na vprašanje, ali lahko zadeva zavre postopek privatizacije, je odgovoril, da se želi pred oceno najprej seznaniti s poročilom in situacijo. Po njegovih besedah je prav, da ima Veber možnost, da ga celovito seznani z zadevo, nato pa bo Cerar, kot pravi, preučil vse okoliščine in dejstva ter se odločil.

Cerar sicer od Vebra do konca tedna pričakuje natančno poročilo glede očitkov o kršitvi zakonodajnih pooblastil, ki jih ima kot minister za obrambo.

STA


Najbolj brano