Cerar: Interpelacija zoper Erjavca pavšalna in neutemeljena

Interpelacija zoper zunanjega ministra Karla Erjavca je pavšalna in kot takšna neutemeljena, je danes ocenil premier Miro Cerar. Tudi neupravičeno izplačevanje dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah Univerze v Ljubljani po njegovih besedah ni razlog za razmišljanje o “hujših sankcijah” zoper ministre.

Slovenski premier Miro Cerar Foto: STA
Slovenski premier Miro Cerar Foto: STA

BRDO PRI KRANJU > Miro Cerar je v izjavi za javnost pred vladnim posvetom na Brdu pri Kranju poudaril, da iz interpelacije zoper Karla Erjavca ne izhaja nič takšnega, kar bi utemeljevalo kakršen koli razlog za zamenjavo ministra. Zato Cerar verjame, da ga bo koalicija enotno podprla in zavrnila interpelacijo.

Izplačevanje dodatkov “neljuba situacija”

Pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost na nekaterih fakultetah pa je po besedah premierja prišlo do “neljube situacije” in različnih zakonskih interpretacij. Cerar verjame, da so bile odločitve za te dodatke sprejete v dobri veri, prav tako fakultete niso povečale obsega porabe javnega denarja, ki so ga prejele za svoje delovanje. Danes se je sicer izkazalo, da ta interpretacija ni bila prava in je neustreznost po besedah premierja treba sanirati.

Cerar ne vidi razlogov za nadaljevanje stavke policistov

Vladna ekipa je po zagotovilih predsednika vlade trdna. Do ponedeljka Cerar od ministrov pričakuje poročila s predstavitvami dosedanjih dosežkov. Kot je poudaril v izjavi za medije, je analiza dela ministrov “povsem normalna praksa”, na podlagi te analize pa bo videl, ali je treba “kje kakor koli ukrepati”. Do konca meseca nameravajo za vsako ministrstvo oblikovati tudi “zelo jasne prioritete” v letu 2016.

Cerar je komentiral tudi nadaljevanje policijske stavke. Kot je dejal, je vladna pogajalska skupina v stalnem stiku z vodstvi sindikatov. Ponovil je, da je vlada v minulem letu že v marsičem izkazala spoštovanje in podporo policiji, zato meni, da “razlogov za nadaljevanje stavke ni”.

Do konca leta krovna strategija prihodnjega razvoja Slovenije

Današnji posvet vlade je prvenstveno namenjen razpravi o viziji Slovenije za prihodnja desetletja. Cerar je dejal, da je Slovenija doslej imela že veliko strategij, a se mnoge niso izvajale ali pa so bile med seboj neusklajene.

Zato je po besedah premierja nujno, da vlada pripravi krovno strategijo, ki bo zajela ključne vidike prihodnjega razvoja. Pripraviti jo nameravajo do konca leta, pri tem pa želijo najprej prisluhniti državljankam in državljanom.

Že lani je tako pod koordinacijo službe vlade za razvoj in kohezijo in ministrice Alenke Smerkolj prišlo do več posvetov, na katerih so prisluhnili družbi. Na tej podlagi so pripravili dokument, ki je še vedno v nastajanju in s katerim ministre danes seznanja Smerkoljeva.

Ministrica je pojasnila, da se je na delavnicah na to temo vzpostavila vsebinska podlaga za to vizijo. Posamezniki, ki sicer niso povezani s politiko, so po njenih besedah prepoznali, da “Slovenci leta 2050 želimo biti aktivni državljani”.

Med ključnimi temami osnutka strategije oziroma željami državljanov je Smerkoljeva naštela visoko kakovost življenja, inovativnost, medsebojno zaupanje, učenje za veščine življenja in kulturo identitete Slovenije.

STA


Najbolj brano