Cerar: Slovenija bi lahko sprejela 15 do 20 beguncev

Slovenija je včeraj na izrednem vrhu EU o begunski krizi v Sredozemlju izkazala solidarnost na vse možne načine, je poudaril premier Miro Cerar.

Miro Cerar Foto: STA
Miro Cerar Foto: STA

BRUSELJ > Poleg pomoči z vojaško ladjo Triglav bi lahko ob upoštevanju določenih meril, na primer velikosti in BDP države, prevzela približno 15 do 20 beguncev, a to so le prve okvirne ocene, je pojasnil Miro Cerar.

Vrh je včeraj po Cerarjevih besedah storil pomemben korak za zagotovitev nadaljnje solidarnosti in ukrepov, ki bodo pomagali preprečiti nenadzorovan tok migracij ter kriminalno usmerjanje beguncev v Evropo in igranje s človeškimi usodami.

Slovenija bi lahko sodelovala pri prostovoljnem pilotnem projektu prevzemanja beguncev za razbremenitev

Voditelji so skupno ugotovili, da je stanje zelo resno, da so humanitarne posledice izjemno hude in da je ukrepanje nujno, je poudaril slovenski premier. Članice so ponudile konkretno pomoč, na primer z ladjami in helikopterji, a podrobnosti bo treba še opredeliti.

Slovenija je od septembra pripravljena znova pomagati z vojaško ladjo Triglav, ki se je že izkazala s sodelovanjem v italijanski operaciji Mare Nostrum. Štirje meseci operativnega delovanja Triglava bi po izračunih vlade stali približno 1,6 milijona evrov, je pojasnil premier.

Ta denar je po njegovih besedah do neke mere oziroma v celoti zmožna zagotoviti Slovenija sama. Ker so to znatna sredstva, bodo preučili možnosti, koliko jih lahko pokrije EU, je pa Slovenija pripravljeni sama nekaj prispevati, da tako pokaže humanitarno noto s konkretnimi dejanji.

Slovenija je po Cerarjevih besedah pripravljena sodelovati tudi pri prostovoljnem pilotnem projektu prevzemanja beguncev za razbremenitev članic unije pod največjim migracijskim pritiskom. “Število bi se lahko gibalo tam nekje med 15 in 20, a to so zelo preliminarne ocene,” je povedal.

Cerar: Nemogoče je kar naenkrat odpraviti vzroke za begunsko in migracijsko krizo

Pred vrhom se je omenjalo, da naj bi se članice zavezale k sprejemu najmanj 5000 beguncev, a na koncu so se voditelji po Cerarjevih navedbah izognili konkretni številki, da ne bi sprožali neupravičenih vprašanj in čudnih interpretacij, ki bi peljale v napačno smer. Prav je, da Evropska komisija najprej napravi analizo stanja, je pojasnil.

Voditelji so se dogovorili tudi za trikratno okrepitev finančnih sredstev za operacijo Triton v sklopu evropske agencije za nadzor zunanje meje Frontex, s čimer naj bi sredstva približno izenačili s tistimi, ki jih je imela italijanska operacija Mare Nostrum.

Slovenski premier je tudi izrecno poudaril, da je zelo pomembno, da v boju proti nezakonitim praksam kriminalnih združb tihotapcev, na primer z zasegom ali uničenjem njihovih plovil, vse poteka v skladu z mednarodnim pravom in da EU pri teh prizadevanjih tesno sodeluje z Združenimi narodi.

V prihodnjih tednih in mesecih nas čaka še veliko težkih izzivov, saj naenkrat razmer ni mogoče rešiti, nemogoče je kar naenkrat odpraviti vzroke za begunsko in migracijsko krizo v državah izvora in tranzita, zelo zahteven pa bo tudi boj proti brezobzirnim tihotapskim združbam, je sklenil premier.

STA


Najbolj brano