“Če človek dela, mora od tega tudi dostojno živeti”

Na protestnem shodu pred poslopjem vlade se je včeraj zbralo približno 2500 zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami in glasno zahtevalo dostojno plačilo za svoje delo. Če človek dela, mora od tega dostojno živeti, so sporočali vladi in zahtevali, naj takoj pristopi k odpravi anomalij.

Pred vladno palačo se je zbralo približno 2500 ljudi. Foto: STA
Pred vladno palačo se je zbralo približno 2500 ljudi. Foto: STA

LJUBLJANA > Zbrani na shodu so s transparenti opozarjali pristojne, da jim je dovolj čakanja na izpolnitev dogovorov, da delajo samo za plačilo položnic in se pozabljeni na robu preživetja borijo z minimalno plačo. Zato zahtevajo, da se jim zagotovi dostojno življenje in da za svoje delo dobijo ustrezno plačilo.

“Odločno sporočamo, da zaposleni v skupini J nismo več pripravljeni životariti z miloščino, ki nam jo namenja oblast kot plačilo za naše pošteno delo,” je dejal predsednik sekcije administrativno-računovodskih in tehničnih delavcev Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Slavko Rajh. Kot je dejal, jih je veliko z izhodiščnimi plačnimi razredi pod minimalno plačo, med njimi računovodje, poslovne sekretarke, hišniki, kuharice, čistilke, perice, vozniki. Za doseganje minimalne plače morajo prispevati svoj dodatek za delovno dobo, potem pa za poln delovni čas dobijo 590 evrov. “Kako naj živimo s tem,” se je vprašal Rajh.

Kot je na shodu spomnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj, v javnem sektorju okoli 9000 ljudi ne zasluži niti minimalne plače, od tega 5500 v vzgoji in izobraževanju. Med njimi so tudi takšni, ki imajo srednjo izobrazbo, pa so še vedno na minimalni plači.

Prav med protestom pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar po seji vlade dejal, da je posebna skupina imela že več kot 20 sestankov za odpravo plačnih anomalij. “Vlada sprejema te zahteve in želi odpraviti anomalije,” je izpostavil in dodal, da so dan prej prav sindikati prekinili pogajanja in o odpravi plačnih anomalij niso želeli razpravljati. Je pa Koprivnikar povedal, da pričakujejo dialog o konkretnih delovnih mestih, pri katerih se pojavljajo plačne anomalije. SK, STA


Najbolj brano