Begunci protestirajo pred azilnim domom

Pred azilnim domom na Viču že od 7. ure protestira približno 30 beguncev. Samer iz Sirije je povedal, da želijo s protestom opozoriti na predolge postopke pri ureditvi njihovega statusa, saj nekateri izmed njih na to čakajo že več kot leto. Po njegovih besedah bodo protestirali, dokler se ne bodo srečali z notranjo ministrico Vesno Györkös Žnidar.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Samer je izpostavil, da so po njegovih informacijah v zadnjem letu reševali le en primer na mesec. Le 11 odstotkov vlog pa je pozitivno rešenih. Po njegovih besedah gre vse prepočasi. Sam je tukaj dober mesec in ni videl še nobenega od pristojnih, v tem času pa niso rešili niti enega statusa od katerega izmed beguncev, je opozoril.

Ko begunci sprašujejo, kako je z njihovim statusom, jim pristojni odgovorijo le, da morajo počakati. “Oni se ne zavedajo, da tukaj le dneve in dneve čakamo in kljub temu, da je dom odprt, se marsikdo počuti kot v zaporu,” je dejal. Poleg tega jim po njegovih besedah ne omogočajo niti učenja slovenskega jezika ali pa kako drugače pomagajo, da bi se vključili v slovensko družbo. Veliko ljudi je ob tem zelo depresivnih, je poudaril Samer.

Sam bi si želel ostati tukaj in nadaljevati življenje v Sloveniji. Ker še nima statusa, ne more nadaljevati študija ekonomije, ki ga je začel v svoji državi.

Med begunci pred azilnim domom je tudi Hani, ki je že lani z nosečo ženo prišel iz Sirije. Medtem je žena že rodila deklico, ki ima sedaj že 10 mesecev. Kot je poudaril, so razmere, v katerih živijo, nevzdržne, sploh za mlade družine, ki jih je v domu približno 25. Želi si le, da bi ostal z družino v Sloveniji, se zaposlil kot kuhar in živel v miru, je povedal.

Na ministrstvu za notranje zadeve so s protestom že seznanjeni. Kot so pojasnili , pripravljajo odziv na dogajanje, o tem, ali je predvideno tudi srečanje predstavnikov ministrstva s protestniki, pa za zdaj ni informacij.

STA


Najbolj brano