Anketa Slovenski utrip: Vlade ne podpira več kot polovica prebivalcev

Vlade Mira Cerarja ne podpira 55,2 odstotka prebivalcev, kaže anketa Slovenski utrip, ki jo pripravlja Fakulteta za uporabne družbene študije (Fudš). V največji meri jo podpirajo najbolj izobraženi (52,3 odstotka), v najmanjši meri pa najmanj izobraženi (23,5 odstotka). Podpora pada tudi vladajoči SMC, ki jo je na strankarski lestvici prehitela opozicijska SDS.

Vlado Mira Cerarja podpira manj kot polovica prebivalcev, kaže anketa Slovenski utrip, ki jo pripravlja Fakulteta za uporabne družbene študije. Foto: STA
Vlado Mira Cerarja podpira manj kot polovica prebivalcev, kaže anketa Slovenski utrip, ki jo pripravlja Fakulteta za uporabne družbene študije. Foto: STA

NOVA GORICA > Rezultati ankete kažejo, da na vprašanje o podpori vladi ni znalo odgovoriti 13,8 odstotka vprašanih, tako ima vlada ob neupoštevanju neopredeljenih glasov 35,9-odstotno podporo prebivalcev. Glede na spol ni statistično značilnih razlik, vlado pa v največji meri podpirajo starejši (47,2 odstotka), v najmanjši meri pa srednja starostna skupina (27,8 odstotka).

Podpora vladi je v zadnjem mesecu narasla za 1,2 odstotne točke, vendar je še vedno bistveno nižja, kot jo je imela ob začetku delovanja.

Na strankarski lestvici vodi SDS, za katero bi glasovalo 11,4 odstotka vprašanih. SMC je na drugem mestu z 11,3-odstotno podporo. Sledijo SD (5,5 odstotka), Združena levica (3,8 odstotka), NSi (2,8 odstotka), SLS (1,8 odstotka) in DeSUS (1,6 odstotka).

Na vprašanje, katero stranko bi volili, 21,2 odstotka prebivalcev ni znalo odgovoriti, 29,2 odstotka jih ne bi volilo nobene stranke. 7,5 odstotka sodelujočih v anketi ne bi šlo na volitve, 2,3 odstotka pa bi jih volilo kakšno neomenjeno stranko.

Med prebivalci, ki so izbrali eno od ponujenih strank, bi jih SDS volilo 28,7 odstotka, 28,5 odstotka SMC, 13,9 odstotka SD in 9,6 odstotka Združeno levico. V primerjavi s preteklim mesecem je podpora SDS, SMC, SD in Združeni levici minimalno narasla.

Anketo je Fudš v Novi Gorici opravila med 15. in 17. decembrom, v njej pa je sodelovalo 913 anketiranih.

STA


Najbolj brano