Židan optimističen glede koalicije

Predsedujoči SD Dejan Židan je po današnjih pogajanjih s SMC dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, a pogovori potekajo dobro in je optimističen glede uspešnega zaključka.

Predsedujoči SD Dejan Židan je po današnjih pogajanjih s SMC dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, a pogovori potekajo dobro in je optimističen glede uspešnega zaključka Foto: STA
Predsedujoči SD Dejan Židan je po današnjih pogajanjih s SMC dejal, da še ni mogoče govoriti, da so del koalicije, a pogovori potekajo dobro in je optimističen glede uspešnega zaključka Foto: STA

LJUBLJANA > Dejan Židan pravi, da je SD ostro proti socialni oziroma, kot je dejal, bogataški kapici, medtem ko se je SD pripravljena pogovarjati o spremembah dohodninske lestvice.

Židana veseli, da je pomemben del pripomb SD k osnutku koalicijskega sporazuma za SMC sprejemljiv, čeprav je treba po njegovih besedah še marsikaj dogovoriti, zlasti na operativni ravni. Pogovori bodo, napoveduje, potekali še prihodnje tedne, drugi osnutek koalicijskega sporazuma pa bo pripravljen prihodnji teden.

SD proti “bogataški kapici”

Pripomb SD je bilo veliko, Židan pa ugotavlja, da je končno prišlo do širšega razumevanja glede socialne kapice. Po njegovih besedah to ni socialna, pač pa bogataška kapica, ki ji v SD nasprotujejo. Povedal je, da v tem primeru govorijo o socialnih prispevkih.

Opozoril je na dohodninsko obremenitev. O vprašanju, kako razbremeniti srednji razred, ki je v Sloveniji najbolj obremenjen, so se namreč v SD pripravljeni pogovarjati. A je o tem najlažje govoriti, ko je prisotna gospodarska rast in ko se povprečna plača v državi viša, je opozoril Židan.

Zavedajo se, je poudaril, da je skupna obremenitev - obremenitev premoženja, kapitala in dobička, obremenitev potrošnje in obremenitev dela - po podatkih Eurostata v Sloveniji nekaj nižja kot je povprečno v EU. A je kot anomalijo Židan navedel, da je dobiček v Sloveniji nižje obdavčen kot v tujini, delo pa je obdavčeno bolj.

Židan se je sestal tudi z Novakovo

Poudaril je, da “potrebujemo investicije v nova delovna mesta in gospodarski razvoj ter tako za prehodno obdobje ne moremo javljati investitorjem, da načrtujemo obremenitev”. Zato je predlog, da se v srednjeročnem obdobju ne pogovarjajo o novih davkih ali njihovem zvišanju, po Židanovih besedah na načelni ravni sprejet.

Socialno kapico zagovarjajo v NSi, v SMC zagovarjajo delno. Židanove izjave glede možnih sprememb pri dohodninski lestvici kažejo na možnost približevanja stališčem NSi.

Židan je potrdil, da pogovori med potencialnimi koalicijskimi partnerji tudi na neformalni ravni potekajo ves čas. V zadnjih dneh se je sešel tudi s predsednico NSi Ljudmilo Novak, saj je po njegovih besedah prav, da se pogovarjata tudi neposredno in ne le prek medijev. A je dodal, da ne zna oceniti, ali bi stališča lahko zbližali.

SD za čim širšo koalicijo

Predsedujoči SD je dejal, da se v SD zavzemajo za čim širšo koalicijo in nimajo ideoloških zadržkov pri sodelovanju z NSi, ki se pravkar pogaja s SMC.

Židan je pojasnil, da so z največjo stranko v veliki meri usklajeni na področju zdravstva. Kot je dejal, vsi zagovarjajo javno zdravstvo in prenos dopolnilnega v obvezno zavarovanje. Podrobnosti o tem bodo po njegovih napovedih usklajevale pogajalske skupine. Do privatizacije v SD ostajajo “zelo zadržani”, pri čemer je zanje glavni kriterij ohranitev delovnih mest in možnost ustvarjanja novih.

Pojasnil je, da bodo na podlagi današnjih pogovorov v začetku prihodnjega tedna predvidoma obveščeni o nadaljevanju pogovorov, obenem pa torej pričakujejo tudi drugi osnutek koalicijskega dogovora. Takrat bo po njegovih besedah tudi bolj znan obris prihodnje koalicije.

STA


Najbolj brano