Brazilski potop za vsaj 50 let

Pri brazilski nogometni reprezentanci sta evforija in žalost močno prepleteni. Zlate sredine ni. 8. julij 2014 in poraz 1:7 z Nemčijo na prvi polfinalni tekmi svetovnega prvenstva bosta ostala še dolgo zapisana v kolektivnem spominu nacije.

Brazilci kar niso mogli verjeti, kaj se jim dogaja na tekmi z 
Nemčijo Foto: Robert Cianflone
Brazilci kar niso mogli verjeti, kaj se jim dogaja na tekmi z Nemčijo Foto: Robert Cianflone

BELO HORIZONTE > Brazilci se bržkone vsaj naslednjih 50 let ne bodo prijavili za organizacijo svetovnega prvenstva (SP). Če so pred 64 leti, ko so prvič gostili SP, po porazu na odločilni tekmi z Urugvajem 1:2 prekleli tedanjo generacijo reprezentantov in poslali na smetišče zgodovine bele drese, kakšna usoda čaka šele Luisa Felipeja Scolarija in njegove izbrance? Belo Horizonte verjetno vsaj nekaj časa ne bo gostil tekem reprezentance.

Brazilija : Nemčija 1:7 (0:5; Oscar 90; Müller 11, Klose 23, Kroos 24, 26, Khedira 29, Schürrle 68, 79)

Brazilijo si brez čustev in nogometne strasti ne moremo predstavljati. Kako težko breme si je izbrana vrsta naprtila pred turnirjem, je bilo vidno že od otvoritvene tekme s Hrvaško. Polfinale je odličen rezultat za Brazilijo, ki smo jo spremljali na 20. prvenstvu. Brazilci se bodo le stežka potolažili s tem, da bi bil z Neymarjem in kapetanom Thiagom Silvo ali bolj posrečenim izborom alternativ razplet z Nemčijo drugačen. Mogoče, a težko verjamemo, da bi preskočili nemško oviro. Nemčija je preprosto kakovostnejša reprezentanca od brazilske. Zato je Nemčija verjela in vedela, da bo izločila Brazilijo, gostitelji pa so le upali, da se lahko zgodi čudež.

Nemške akcije so bile videti preproste in igrive. Nemci so bili videti kot Brazilci. Sami Khedira je bil videti kot Brazilec. Brazilija je od 23. do 29. minute prejela štiri gole in porušila kopico (negativnih) rekordov. Nikdar se polfinalna tekma SP ni končala s šestimi goli razlike. Brazilija ni izgubila domače uradne tekme od leta 1975. Najhujši udarec pa “selecao” še čaka. Prvenstva zanjo še ni konec. V soboto bo v brazilski prestolnici morala odigrati še tekmo za tretje mesto.

Nemčija se je še osmič prebila v finale SP in postala absolutna rekorderka. Brazilija pa, če vštejemo še znameniti poraz v odločilni tekmi z Urugvajem, ki formalno ni bil finalni dvoboj, ostaja pri sedmih. Bodo pa Brazilci ostali sami na vrhu po številu osvojenih naslovov. Imajo jih 5. Najbližjo zasledovalko Italijo s štirimi lovorikami pa bi v primeru nedeljske zmage v finalu lahko ujela prav Nemčija.

Brazilske sanje so se razblinile kot milni mehurček. Nemara bi bilo bolje, če bi se poslovila že v osmini finala proti Čilu. Takšen rezultat bi bil bolj realen. Ne pomnimo, kdaj je Brazilija na SP poslala poimensko šibkejšo zasedbo. Pritisk pa je bil na domačih tleh še večji. Čustveni in nacionalni naboj gostiteljem pomaga, dokler so tekmeci na podobni kakovostni ravni. Ko pa je nasprotnik močnejši, se čustva lahko obrnejo kot bumerang.

V udarni enajsterici Nemčije, ki se je zoperstavila Brazilcem, je bilo sedem nogometašev Bayerna. Bavarci so v sezoni 2012/13 prepričlji-vo osvojili ligo prvakov in porušili številne rekorde na nemški sceni. Letos je Bayern potrdil domačo prevlado, v ligi prvakov pa se je prebil do polfinala. Član Bayerna je tudi Manuel Neuer, najboljši vratar turnirja, ki brani barve Bayerna. Julio Cesar je pristal v Torontu. Bastian Schweinsteiger vlogo zadnjega zveznega igralca opravlja pri Bayernu, Luiz Gustavo pri Wolfsburgu. Nemci imajo v svojih vrstah Thomasa Müllerja in nenazadnje Miroslava Kloseja, ki je resda star 36 let, a je postal najboljši strelec SP vseh časov. Na svojem četrtem SP je dosegel še svoj drugi gol, skupno jih ima 16. Koliko sta jih zabila Fred, ki igra za brazilski Fluminense, oziroma Hulk, ki brani barve Zenita iz St. Peterburga? Skupno enega. Kaj bi šele bilo, če bi Nemci imeli Mesuta Özila v svoji najboljši izvedbi.

Joachim Löw samostojno vodi Nemčijo že na svojem četrtem zaporednem velikem tekmovanju. Vselej se je prebil vsaj v polfinale, v Braziliji še drugič v finale. Brazilija je v preteklih štirih letih zamenjala tri selektorje. Leta 2010 je pod taktirko Carlosa Dunge izpadla v četrtfinalu SP, isti rezultat je dosegla na pokalu Amerike, ko je selecao vodil Mano Menezes, ki ga je lani nasledil Scolari. Nemška šola nogometa je v tem trenutku, poleg španske, najbolj prepoznavna in uspešna. Kaj pa brazilska? Ne eno ne drugo.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano