“Sveti finale”

Po medijski ekstazi po prvem polfinalu so odzivi na drugo tekmo velike četverice precej bolj umirjeni in skopi. Argentinci se prvega finala po 24 letih glasno veselijo, evforični pa so tudi v Kataloniji, kjer si lastijo Lea Messija.

Priljubljeni argentinski dnevnik Ole se je z navdušenjem odzval na preboj v finale: “Korakamo proti slavi,” je naslovil spletno izdajo. V prvi vrsti so hvalili vratarja Sergia Romera in mu nadeli naziv Sveti Romero. Poudarili so tudi izjemen ekipni duh reprezentance, ki je onemogočila nasprotnika ter ob koncu z manevri vratarja priborila finale. Časnik La Nacion je zapisal, da je Argentina do finala prišla z garaštvom in uporom, za glavna junaka zmage pa je označil vratarja Romera in vezista Mascherana. Amsterdamski dnevnik De Telegraaf je ob fotografiji zgrešene najstrožje kazni Wesleya Sneijderja zapisal: “Razbite sanje!” Med zanimivimi dejstvi so zapisali, da je Adidas že osvojil svetovni naslov in s tem premagal ameriškega konkurenta Nike. Oba finalista igrata namreč v opremi nemškega proizvajalca, medtem ko tekmeca za tretje mesto nosita oblačila Nikeja.

Pri nemškem Bildu so finalista pričakali z ironijo: “Dobrodošla v finalu, Argentina. In čestitke za naslov podprvaka.” Pariški L' equipe poudarja, da je nizozemskega stratega Van Gaala premagal ravno Romero, ki ga je selektor oranžnih pred več kot desetletjem pripeljal v Evropo. Španska Marca je zapisala: “Argentina igra do konca, premagala je Brazilijo. To je za domačine kot huda obsodba: v finalu na Maracani bodo igrali največji rivali.” Zanimivo tezo je postavil madridski As: “Messi bo igral proti nemškemu tiki-taka,” ter nakazal, da se bo zvezdnik sedaj spopadel s sistemom, ki ga je sam toliko let prakticiral v dresu Barcelone. Katalonski dnevniki so na prvi strani pričakovano objavili fotografijo Lea Messija, ki si ga po malem tudi lastijo. Sport je zapisal: “Messi, to je tvoj finale.” Časnik L'Esportiu pa: “Bog je Argentinec. Liderja Argentine Mascherano in Messi (oba igralca Barcelone, op.p.) poskrbela, da bo Argentina igrala v finalu po 24 letih.”

Gazzetta dello Sport je svojo izdajo naslovila: “Tango Romero.” Hvalila je vratarja Sampdorie, ki je bil v pretekli sezoni na posodi v Monacu in tam grel klop, v polfinalu SP pa je ustavil dva nizozemska strela z bele točke. Piše, da je bila tekma dolgočasna, zablokirana, glavna zvezdnika Messi in Robben pa sta povsem razočarala. Razplet je poskrbel, da se bosta v finalu srečali dve celini in tudi dva papeža. “To bo 'sveti' finale. Aktualni papež Frančišek, ki je Argentinec, proti zaslužnemu papežu, Nemcu Benediktu.” Poudarja pa tudi neutrudljivega Mascherana, ki se bori kot revolucionar Che Guevara. Hrvaški portal Index.hr je spomnil, da je gavče rešil vratar Monaca, ki je tam rezerva njihovemu čuvaju mreže Subašiću. Ironija pa je, da on ni prvi vratar Hrvaške, saj je le rezerva veteranu Pletikosi. Brazilski časnik Lance! je bil zgrožen ob dejstvu, da bodo v finalu igrali njihovi največji tekmeci: “Za Nemčijo od malega.

PETER MARAŽ


Najbolj brano