Znanci iz Litve, prihajajo mehiški revolucionarji

Skupina D, v kateri bo igrala tudi Slovenija, je nekoliko nenavadna. Po sestavi, po tem, da je izven evropske celine ter po tem, da je za razliko od drugih že zdaj moč napovedati tri potnike v osmino finala.

V skupini D  najbolje poznamo košarkarje Litve, ki so pred štirimi leti takole pričakovali podelitev bronastega odličja v Carigradu Foto: Arhiv Pn
V skupini D najbolje poznamo košarkarje Litve, ki so pred štirimi leti takole pričakovali podelitev bronastega odličja v Carigradu Foto: Arhiv Pn

V Barcelono, kjer se bodo pomerili s štirimi najboljšimi iz skupine C, so še pred sobotnim začetkom bojev v mestu Las Palmas de Gran Canaria, kot se uradno imenuje prestolnica otokov, znani trije potniki iz slovenske skupine D, za četrtega pa bo boj zanimiv. Razen seveda v primeru, če se zgodi res veliko presenečenje.

Podrobneje bomo o ekipah pisali pred tekmami s slovensko reprezentanco. Iz naše skupine zares dobro poznamo le Litvo, s katero smo se dvakrat pomerili tudi v pripravljalnem obdobju, še prej pa tudi na evropskih prvenstvih. Prvič že davnega julija 1992 v olimpijskih kvalifikacijah, Litva pa ima v enajstih medsebojnih tekmah malenkost boljše razmerje zmag (6:5). Zadnjo slovensko zmago v Stožicah je potrebno jemati z rezervo, saj so pripravljalne tekme eno, uradne pa druga zgodba. Zasedba aktualnih evropskih podprvakov in tretjih z zadnjega svetovnega prvenstva je skoraj popolna. Pri zadnjih košarkarskih romantikih manjka le najdražji košarkar Linas Kleiza, kar pa za moštvo ni nujno slabo. Izkušeni trener Jonas Kazlauskas ima izkušeno zasedbo, v kateri vsi igrajo vse. Košarkarski talent ostaja glavno litovsko orožje. Če bo Mantas Kalnietis ponovil predstave z lanskega evropskega prvenstva, potem se lahko spet zavihtijo visoko. Litovci so nesporno prvi favorit za vrh skupine D.

Za drugo mesto se bosta najbrž merili Slovenija in Avstralija. Kenguruji (oziroma v lokalnem narečju boomersi) v Oceaniji prevladujejo z 18. naslovi prvakov (resen tekmec jim je sicer le Nova Zelandija), bolj ali manj so redni udeleženci olimpijad, kjer so doma leta 2000 zasedli četrto mesto, na svetovnih prvenstvih pa ne sežejo visoko. Imajo poimensko zelo solidno zasedbo, slovenskim igralcem pa niso neznanka, saj igrajo v evropskih klubih. Kljub odsotnosti Andrewa Boguta z Nathanom Jawaijem, Aronom Baynsom in Chrisom Andersenom bodo Zdovčevi ekipi povzročali preglavice predvsem pod košem. Bolj tanki so na zunanjih položajih, kjer bodo pogrešali organizatorja igre Pattyja Millsa, ki je imel vidno vlogo pri pohodu San Antonia na naslov prvaka NBA.

Angola je v zadnjem obdobju najbolj reprezentativna afriška selekcija, čeprav premore Senegal več talentov. Aktualni afriški prvaki so tako ali tako ena najboljših ekip črne celine in zato jim izkušenj z nastopi na SP ne manjka. Slovenija posebnih izkušenj z afriško košarko sicer nima, tekmece pa je na medsebojni tekmi na turnirju na Kitajskem skoraj odpihnila. Glavna primerjalna prednost, a tudi slabost Angolcev je, da igrajo vsi v domačem prvenstvu. Uigranost jim gotovo ne bo težava.

Skupina D - Slovenija, Avstralija, Angola, Mehika, Litva, Južna Koreja. Napoved PN - v osmino finala napredujejo Litva, Avstralija, Slovenija in Mehika.

Podobna ugotovitev velja za Mehičane, ki pa imajo v svojih vrstah tudi dva košarkarja iz lige NBA, Gustava Ayona (Atlanta) in Jorgeja Gutierreza (Brooklyn), kar pa še ne pomeni, da so favoriti v boju za četrto mesto in napredovanje. Na celinskem prvenstvu je Mehika poskrbela za malo revolucijo in košarkarski svet presenetila z zlato medaljo, potem ko je v polfinalu izločila Argentino, v finalu pa ugnala Portoriko. Pred tem so zadnje (bronasto) odličje nasledniki Emiliana Zapate osvojil davnega leta 1936 na olimpijadi v Berlinu. Na SP so prvič po 30 letih!

Če slovenska košarka z mehiško nima nobenih izkušenj, ima zato eno z Južno Korejo, ki je našo vrsto kar namučila v kvalifikacijah za olimpijske igre leta 2008 v Atenah. Njihova igra ne temelji na nekem sistemu, temveč je zelo nepredvidljiva, imena njihovih košarkarjev, ki vsi po vrsti igrajo doma, pa tudi ne pomenijo veliko.

ROK MAVER


Najbolj brano