Brez zvezdnikov s prestavo višje

Pričakovanja so bila brez osnove. Evropska košarka ni našla protiorožja zoper ameriške atlete, izostalo je napovedano finale med ZDA in evropskim ekspedicijskim korpusom, imenovanim Španija.

Najboljša peterka svetovnega prvenstva - z leve: Kenneth Faried (ZDA), Pau Gasol (Špa), Nicolas Batum (Fra), Kyrie Irving (ZDA, tudi MVP tekmovanja) in Miloš Teodosić (Srb)
 Foto: Fiba.Com
Najboljša peterka svetovnega prvenstva - z leve: Kenneth Faried (ZDA), Pau Gasol (Špa), Nicolas Batum (Fra), Kyrie Irving (ZDA, tudi MVP tekmovanja) in Miloš Teodosić (Srb)  Foto: Fiba.Com

MADRID, KOPER > Ob tem, da so ZDA suvereno potrdile svetovni naslov iz Turčije, je takratnega glavnega zvezdnika ekipe Kevina Duranta na mestu najkoristnejšega igralca (MVP) nasledil rojak Kyrie Irving. Član NBA moštva Cleveland Cavaliers je bil najboljši tudi v finalu proti Srbiji (129:92). Dosegel je 26 točk, od tega je za tri metal 100-odstotno (6:6). Ob njem smo akreditirani novinarji v najboljšo peterko prvenstva izbrali še Srba Miloša Teodosića, Francoza Nicolasa Batuma, Španca Paua Gasola in Američana Kennetha Farieda.

V športnem uredništvu PN smo se kar izkazali z napovedjo ekip, ki se bodo prebile v osmino finala. Zgrešili smo le dve. V skupini B smo to napovedali Portoriku, pa je napredoval Senegal. V skupini C nas je “izdala” Finska, napredovala je Turčija.

Pričakovano

Da bodo ZDA ostale na prestolu, je pričakovano, nihče pa se ni nadejal, da bodo do vrha prišle tako zlahka. A za to je bil deloma zaslužen tudi tekmovalni sistem, pisan na kožo gostiteljem in Američanom. Za evropsko košarko je seveda boleča lahkotnost ameriškega sprehoda, saj je šlo za tako imenovano B ekipo, moštvo brez največjih zvezd. Po drugi strani pa je taka postava ZDA imela več ekipnega duha kot prejšnje. “Govorilo se je, da nam v ekipi manjka kemije. Zdaj smo se ujeli na igrišču. Stopnjujemo igro v obrambi in zdi se mi, da smo bolj ekipa,” je na to temo pred tekmo z Slovenijo razpredal Stephen Curry. Ameriški ritem “bolj ekipe” se je v izločilnih tekmah končal takole: + 23 z Mehiko v osmini finala, +43 s Slovenijo v četrtfinalu, +28 z Litvo v polfinalu in +37 s Srbijo v finalu. Ni slabo, kajne?

Končna razvrstitev - 1. ZDA, 2. Srbija, 3. Francija, 4. Litva, 5. Španija, 6. Brazilija, 7. Slovenija, 8. Turčija, 9. Grčija, 10. Hrvaška, 11. Argentina, 12. Avstralija, 13. Dominikanska republika, 14. Mehika, 15. Nova Zelandija, 16. Senegal, 18. Ukrajina, 19. Portoriko, 20. Iran, 21. Filipini, 22. Finska, 23. J. Koreja, 24. Egipt.

Presenečenje

V tej rubriki bi se lahko znašlo marsikaj, toda ker papirnate napovedi ne zdržijo prakse, ne more biti vsak izpad ali napredovanje presenečenje. Začnimo s tem, da v programiranem finalu ni bilo Španije, ki je psihološko padla v dvoboju z evropskimi prvaki Francozi in niti italijanski sodnik “za umazane posle” Luigi Lamonica jim ni mogel pomagati. Španska ekipa naj bi bila evropska protiutež t.i. Dream teamu, a žal tega nikoli ne bomo vedeli. Je pa zato po neprepričljivem uvodu zablestela pomlajena Srbija. Saj veste, kako gre to pri njih: ko začnejo zmagovati, pozabijo na vse poraze in jim samozavest skokovito zrase, potem se imajo za najboljše na svetu. Tako kot ob porazih hitro sledi obtoževanje za neuspehe. Srbije po SP v Turčiji, ko so bili četrti, štiri leta ni bilo v boju za odličja. Na EP 2011 so bili osmi, lani v Sloveniji pa sedmi. Selektorja Dušana Ivkovića je nasledil nekdanji odlični igralec Aleksandar Đorđević, ki ima očitno podoben talent tudi za treniranje. Predvsem pa je uspel prepričati muhastega Miloša Teodosića, ki mu tudi Srbi pravijo, da je zlobni deček (bad boy) srbske košarke, da svoje znanje in energijo usmeri v pravo smer in postane vodja ekipe. To mu pred tem ni pretirano uspevalo, saj je deloval odtujeno in v svojem svetu. Morda bi v to rubriko sodila tudi Litva na četrtem mestu. Kljub težavam je odigrala odličen turnir in malo je zmanjkalo, da bi ubranila bron.

Pričakovano

Konec argentinskega obdobja se je že nekaj časa napovedoval, toda brez ikone zadnjih 15 let Emanuela Ginobilija niti ostalim veteranom v ekipi, Luisu Scoli, Andresu Nocioniju in Pablu Prigioniju, ni bilo usojeno kaj drugega, kot da jih v osmini finala izloči močna Brazilija, ki je potem naletela na srbsko mino. Za čustvene gauče je bil poraz proti nepriljubljenim sosedom še toliko bolj pekoč. Prav tako so zgodnji konec doživeli veseljaki iz Portorika, sploh po poškodbi Carlosa Arroya. Prav tako je bilo moč pričakovati, da bo predtekmovanje prvič preskočila ena od afriških ekip. To je - v zahtevni skupini - uspelo Senegalu.

ROK MAVER


Najbolj brano