Nihče ne ve, kaj za vraga pričakovati

V nedeljski dirki v olimpijskem krosu za gorske kolesarje v Riu de Janeiru bo ob boku najboljših tudi eden najbolj priljubljenih zvezdnikov cestnega kolesarstva, Slovak Peter Sagan.

Peter Sagan bo skušal presenetiti v gorskem kolesarstvu.
Peter Sagan bo skušal presenetiti v gorskem kolesarstvu. 

RIO DE JANEIRO > Svetovni prvak se je za letošnje olimpijske igre (OI) odločil, da izpusti cestno preizkušnjo in preveri, kam sodi med gorskimi kolesarji. Petru Saganu gorsko kolo ni tuje. Kolesarsko kariero je začel prav na njem, leta 2008 je osvojil naslov svetovnega prvaka med mladinci v krosu, nato pa gorsko kolo zamenjal za cestnega in postal eden najbolj vsestranskih kolesarjev na svetu. Ko je uvidel, da cestna proga v Riu ni zanj in da ne more krojiti vrha, je dobil idejo, da dirka v krosu. Slovaška zveza je to hitro pograbila in izločila celo oba kandidata za dirko v krosu, ki sta Slovaški pravzaprav prikolesarila kvoto za OI. “Tehnično nisem slab. Tu nisem, da izgubim. Če lahko zmagam? Če izgubim, ne bom razočaran. Če zmagam, bo dobro,” je v svojem slogu razlagal 26-letnik iz Žiline. “Z gorskim kolesom nisem dirkal sedem let. Veliko stvari se je spremenilo. Tu sem iz osebnih razlogov. Brez dvoma bom dal od sebe maksimum,” je nadaljeval Sagan, ki je v pripravah na igre v Riu nastopil na nekaj dirkah. Zadnje dni se je mudil v Utahu, kjer je opravil krajše priprave.

Sagan je na OI debitiral v Londonu pred štirimi leti, ko je na cestni dirki končal na 34. mestu. “Že tam sem želel nastopiti v gorskem kolesarstvu, toda to ni bilo mogoče. To so moje sanje,” pravi kolesarski “Terminator,” ki v Braziliji igra na karto presenečenja. Tekmeci namreč ne vedo, kako dober je na gorskem kolesu. “Gre za uro in pol. Odločala bo taktika. Dirko lahko izgubiš na startu, lahko pa si dober. Če bom imel nekaj sreče, če se bom prebil v ospredje, potem lahko grem kar hitro. Mogoče pa bom porabil preveč energije. Na treningih sem vse naredil, kot sem najboljše lahko. Tako bom skušal odpeljati v nedeljo. Nihče ne ve, kaj za vraga lahko pričakujemo. Mogoče je tako bolj zabavno," je v izjavah skrivnosten svetovni prvak v cestni dirki.

Za konec je komentiral še razplet olimpijske dirke v cestni dirki, ko je slavil Belgijec Greg Van Avermaet: “Presenečen sem nad njegovo zmago, toda olimpijska dirka je zmeraj čudna. Ni močne konkurence, vse je odvisno od nog in sreče. Malo je imel tudi sreče zaradi številnih padcev, toda olimpijska zlata medalja mu ostane za zmeraj.”STA


Najbolj brano