Zmaga v Piranu turškemu filmu Blaznost

Na podelitvi nagrad 7. Festivala evropskega in mediteranskega filma je v ospredje stopila turška kinematografija: žirijo je najbolj prepričala Blaznost, celovečerec, ki ga podpisuje režiser Emin Alper. Tudi najboljši prvenec - film album - je zrežiral turški režiser. Nagrada za najboljšo fotografijo je šla v roke Miloša Srdiča, direktorja fotografije v mladinskem celovečercu Pojdi z mano.

Ekipa Šterkovega novega celovečerca Pojdi z mano, ki 
pridno osvaja festivale, se je v Piranu zbrala okrog Miloša 
Srdiča (spredaj desno), dobitnika nagrade za najboljšo fotografijo.
Ekipa Šterkovega novega celovečerca Pojdi z mano, ki pridno osvaja festivale, se je v Piranu zbrala okrog Miloša Srdiča (spredaj desno), dobitnika nagrade za najboljšo fotografijo. 

PIRAN > Na nocojšnji podelitvi nagrad v gledališču Tartini so posebno pozornost namenili častni gostji, igralki Mileni Zupančič, ki so ji podelili nagrado za prispevek k slovenskemu filmu.

Na letošnjem festivalu so prikazali 34 filmov - izbrala jih je selektorica Jelka Stergel -, ducat pa se jih potegovalo za nagrade. Žirija, v kateri so bili igralka Labina Mitevska, režiser Jure Pervanje in predstavnica Euroimagesa Petra Kashmiry, je za najboljši film izbrala Blaznost. Zgodbo o političnem vrenju v Istanbulu, naslikano skozi oči bratov, je režiral Emin Alper.To je njegov drugi film; z njim je lani osvojil posebno nagrado žirije na beneški Mostri, turški zgodovinar in filmski ustvarjalec pa je nase opozoril pred štirimi leti s prvencem Tepenin Ardi (Onkraj hriba), s katerim je osvojil kar nekaj mednarodnih nagrad.

Film Album, pod katerega se podpisuje Mehmet Can Mertoglu, iz Pirana odhaja z nagrado za najboljši prvenec. Filmska zgodba o turškem paru srednjega razreda, ki skrbno skriva, da namerava družino povečati s posvojitvijo otroka, je prepričala tudi žirijo na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu. Tam je turško-francosko-romunska koprodukcija prejela srce Sarajeva za najboljši film.

Veliko pozornosti in nagrad pa je deležen tudi Pojdi z mano, najnovejši celovečerni film Igorja Šterka. Pred dnevi so ga nagradili v Nemčiji, na 21. mednarodnem festivalu otroškega in mladinskega filma Schlingel. Tamkajšnja žirija je zapisala, da gre za film, “napolnjen z lepimi podobami”, ter poudarila, da na velikem platnu zaživita impresivna kamera in izjemna fotografija. Ta je navdušila tudi piranske žirante - Milošu Srdiču so podelili nagrado Vilka Filača za najboljšo fotografijo.

S piranskim festivalom želijo organizatorji približati kakovosten evropski film slovenskemu, še posebej primorskemu občinstvu, in prav zato so program sestavljale sveže uspešnice z največjih svetovnih filmskih festivalov: od Toronta in Berlina do Cannesa, Benetk, Sarajeva in Karlovih Varov.

Ob Mileni Zupančič je bil letošnji častni gost še režiser Danis Tanović, ki so mu ob odprtju festivala podelili nagrado za prispevek k evropski kinematografiji.

MI


Najbolj brano