Zborovska smetana v Kopru

Koncertni cikel Simfonic voices, ki ga pripravlja Akademski pevski zbor Univerze na Primorskem, bo konec tedna ponudil vrhunska zborovska koncerta: v petek, 21. julija, se bo v sklopu turneje v Kopru ustavil Svetovni zbor mladih, dva dni kasneje, v nedeljo, tik pred odhodom na 11. Svetovni zborovski simpozij, pa bo v dvorani sv. Frančiška nastopil še Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije. Oba koncerta se bosta pričela ob 20. uri in bosta brezplačna.

 Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo v dvorani sv. Frančiška nastopil 
v nedeljo, tik pred odhodom na 11. Svetovni zborovski simpozij v Barcelono. Foto: Tonec
 Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije bo v dvorani sv. Frančiška nastopil v nedeljo, tik pred odhodom na 11. Svetovni zborovski simpozij v Barcelono. Foto: Tonec

KOPER > Ciklus koncertov vokalno-instrumentalne glasbe Simfonic voices, ki so ga v Akademskem pevskem zboru zasnovali leta 2010, v Koper prinaša nastope najkakovostnejših slovenskih in tujih zborov pa tudi drugih zasedb. “Ko načrtujemo posamezne sezone, imamo v mislih predvsem to, kako lahko mestu in pokrajini, kjer delujemo, damo svoj prispevek. Po svojih močeh želimo prispevati h kakovostni koncertni ponudbi, k rasti pevcev in občinstva, zato so tudi vsi koncerti, ki jih pripravimo, brezplačni,” pojasnjuje umetniški vodja Simfonic voicesAmbrož Čopi.

Ciklus, ki je v relativno kratkem času postal ugleden in prepoznaven tudi v mednarodnem prostoru, bo ta konec tedna ponudil koncerta dveh izjemnih zborov. Koper si je za prizorišče enega od koncertov na svoji turneji izbral Svetovni zbor mladih (World Youth Choir). Ustanovljen je bil leta 1989, v njem pa prepevajo pevci iz vsega sveta, ki jih vsako leto znova izberejo na mednarodni avdiciji. Letos zbor sestavlja 59 pevcev iz 34 držav, med njimi pa sta tudi Tjaša Fajdiga iz Vipavske doline, sicer študentka Konservatorija za glasbo v Amsterdamu, in tenorist Aljaž Bastič. Pevce tokrat vodita dva dirigenta: Madžar Zoltán Pad bo dirigiral klasične in sodobne skladbe (med njimi tudi delo slovenske skladateljice Nane Forte), priredbe ljudskih pesmi in sakralna dela, Kenijec Ken Wakia pa bo dirigentsko paličico prevzel pri afriških ljudskih in afroameriških duhovnih pesmih ter skladbah iz zakladnice sodobne svetovne glasbe. Svetovni zbor mladih je leta 1996 nagradil Unesco, saj je v njem prepoznal “glasbeno tribuno, ki učinkovito podpira vzajemno delovanje med kulturami”. Zbor je doslej na 35 turnejah ponudil priložnost več kot tisoč pevcem z vsega sveta - med njimi je bilo tudi 30 slovenskih -, vodilo pa ga je 46 dirigentov svetovnega slovesa.

Za nastop na največjem zborovskem dogodku v svetovnem merilu - 11. Svetovni zborovski simpozij, ki bo letos v Barceloni - pa je bil izbran Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije iz Ljubljane. Dekleta, ki prepevajo pod vodstvom dirigentke Helene Fojkar Zupančič, bodo repertoar, s katerim se bodo predstavile v Barceloni, v nedeljo delile s koprskim občinstvom. Na programu imajo tudi nekaj novitet; med njimi skladbe Jerusalem skladatelja Damjana Močnika, Nekaj je v zrakuLojzeta Lebiča in Prvi Angel Ambroža Čopija ter God of the Oper Air, ki jo je zanje po naročilu Svetovne zborovske zveze (IFCM) prav za to priložnost skomponiral britanski skladatelj Bob Chilcott.

Dosedanji uspehi - med drugim zmaga na Evropskem tekmovanju mladinskih zborov leta 2013 in leta 2009 na prestižnem tekmovanju EBU - pa zbor uvrščajo v sam vrh slovenskega in evropskega mladinskega petja.

Svetovni zborovski simpozij je največji zborovski dogodek v svetovnem merilu, odvija se vsaka tri leta, vsakič na drugem kontinentu. Dekliški zbor sv. Stanislava je v vsej zgodovini Svetovnega zborovskega simpozija šele drugi slovenski zbor, ki se bo imel priložnost predstaviti na tako prestižnem zborovskem dogodku.

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano