Umrl avtor besedil zimzelenih popevk Dušan Velkaverh

V 73. letu je umrl Dušan Velkaverh, avtor besedil številnih slovenskih zimzelenih melodij, kot so Dan ljubezni, Silvestrski poljub, Med iskrenimi ljudmi ali Mlade oči. Napisal je okoli 600 besedil, večinoma za slovenske skladatelje, pa tudi zasedbe, kot je Pepel in kri.

V 73. letu je umrl Dušan Velkaverh, avtor besedil številnih 
slovenskih zimzelenih melodij. Foto: Siol.Net
V 73. letu je umrl Dušan Velkaverh, avtor besedil številnih slovenskih zimzelenih melodij. Foto: Siol.Net

LJUBLJANA > “Bil je eden naših najplodovitejših besedilopiscev,” je za naš časopis dejal Vlado Kreslin, ki je leta 1980 na Slovenski popevki zmagal s pesmijo Dan neskončnih sanj, za katero je besedilo napisal Dušan Velkaverh. “Zasebno ga nisem poznal kdove kako dobro, a dovolj, da sem ga cenil. Bil je svetovljan, širši od svojega okolja. Obvladal je jezike, znal se je obnašati.”

Poklicali smo tudi Mojmirja Sepeta, enega Velkaverhovih najstarejših prijateljev in sodelavcev. “Bolezen precej mlajšega prijatelja, ki sem jo spremljal zadnja dva meseca, me je strašno prizadela,” nam je povedal skladatelj. “Bil je krasen sodelavec, ki mu gredo prav tako zasluge za uspeh skladb, h katerim je prispeval besedilo. Pesmi, kakršna je Med iskrenimi ljudmi, še zmeraj živijo med ljudmi.”

V Dušanu Velkaverhu je bilo vsekakor tudi nekaj glasbenika, pravi Sepe, sicer pri svojem delu ne bi bil tako dober: “Vedno pa je pisal na glasbo, nikoli vnaprej. In trudil se je, da so bila besedila primerna tako za pevca kakor za pevko. Kakor delajo Američani. Zdi se mi, da tovrstna umetnost danes izumira. Z razmahom kantavtorstva je večina začela pisati bolj iz sebe, Dušan Velkaverh pa je bil mojster ustvarjanja za druge.”

Ime Dušana Velkaverhaje bilo tesno povezano z razcvetom festivala Slovenska popevka, katerega glavni namen je bil spodbujanje domačih melodij s kakovostnimi besedili in dobro interpretacijo. Organiziralo ga je glasbeno uredništvo takratnega Radia Ljubljana, pravilo festivala pa je bilo, da morajo biti vse pesmi slovenske, poroča portal MMC RTV Slovenija.

Na festivalu je prvič sodeloval leta 1968 in v tandemu z Juretom Robežnikom prejel nagrado občinstva za skladbo Presenečenja v izvedbi Belih vran.

Največ besedil je Velkaverh napisal za popevke skladateljev, kot so Mojmir Sepe, Jože Privšek, Tadej Hrušovar in Robežnik. S Privškom sta ustvarila tudi eno najbolj priljubljenih prazničnih skladb, Silvestrski poljub. Med znanimi so tudi Pridi, dala ti bom cvet, Marie, ne piši pesmi več, Vsak je sam, Ljubljančanke, Zelene livade s teboj in Ljubi, ljubi, ljubi.

Velkaverh se je pisanju besedil vedno posvečal le ljubiteljsko. Poklicno pot je začel leta 1961 kot novinar na Radiu Slovenija, nato se je čez deset let preselil na novoustanovljeno Založbo kaset in plošč RTV Slovenija. Skupaj z direktorjem založbe Robežnikom in sodelavci Ivom Umekom, Tomažem Tozonom, Andrejem Šifrerjem in drugimi so kmalu postali ena najuspešnejših glasbenih založb. Leta 1993 je ustanovil svojo založbo Corona. Leta 2002 se je upokojil, piše na spletni strani založbe ZKP RTV Slovenija.

Rodil se je v Georgetownu v Gvajani. Kmalu po njegovem rojstvu se je družina preselila v New York, potem pa v London, Beograd in na Reko. Leta 1956 so se z družino preselili v Slovenijo, najprej v Portorož, pozneje v Ljubljano.

ANDRAŽ GOMBAČ, STA


Najbolj brano